Wedloop tussen experimentele ebola-vaccins

Er wordt koortsachtig gewerkt om in klinische proeven te bewijzen dat experimentele ebola-vaccins veilig en effectief zijn. Deze foto is begin oktober in Mali genomen (foto: © Alex Duval Smith/dpa/Corbis)

Er wordt koortsachtig gewerkt om in klinische proeven te bewijzen dat experimentele ebola-vaccins veilig en effectief zijn. Deze foto is in Mali genomen (foto: © Alex Duval Smith/dpa/Corbis)

De wereldgezond-heidsorganisatie WHO verwacht in januari te kunnen beginnen met het testen in West-Afrika van twee experimentele vaccins tegen ebola. Mogelijk zou er ook binnen twee weken een bloedserumbehandeling voor het zwaar getroffen Liberia beschikbaar zijn. De tests zullen worden uitgevoerd op 20 000 gezondheidswerkers in West-Afrika. Een vertegenwoordiger van het Rode Kruis stelde te verwachten dat de ebola-epidemie binnen vier tot zes maanden kan zijn bedwongen als alles volgens de regels verloopt.

Marie Paule Kieny plaatsvervangend directeur-generaal van de WHO, zei dat tienduizenden experimentele vaccins in de eerste maanden van volgend jaar beschikbaar komen, hoewel er nog vele ‘maren’ zijn. De opzet van de proef is veel groter dan zes maanden geleden bedacht. Er zou volgens Kieny ook een serum beschikbaar komen voor Liberia, dat is gebaseerd op antilichamen uit het bloed van ebola-overlevers. “Er wordt het een en ander opgezet om voldoende capaciteit te hebben voor drie landen om te worden gebruikt bij besmette patiënten. Dat zal het snelst in Liberia van de grond komen, hopelijk binnen twee weken.” Een effectief vaccin is overigens niet voldoende om de epidemie te stoppen, maar kan het medische personeel beschermen. Inmiddels zijn al 200 gezondheidswerkers overleden aan het virus.

De experimentele vaccins zullen alleen op grote schaal in West-Afrika getest worden als ze veilig zijn en als ze de juiste afweerreactie teweegbrengen. Ze worden momenteel in klinische proeven getest in Europa, de VS en Afrika. Resultaten van die proeven worden eind dit jaar verwacht. Een van de twee experimentele vaccins die door het Nationale Gezondheidsinstituut (NIH) in de VS is ontwikkeld in samenwerking met farmareus GlaxoSmithKline (GSK) uit een veranderd chimpanseevirus en een ebola-eiwit. Het komt eigenlijk van het Zwitserse bedrijf Okairos AG, sedert vorig jaar onderdeel van GSK. Het vaccin wordt gefabriceerd in Rome en de klinische proeven lopen in Mali en Groot-Brittannië. GSK zegt nog meer mogelijkheden te hebben om het vaccin te produceren dan die in Rome.

Het andere vaccin,VSV-EBOV, is in Canada ontwikkeld en wordt nu in de VS en binnenkort ook in Europa en Afrika getest. Los daarvan heeft het Canadese bedrijf Tekmira Pharmaceuticals aangekondigd op beperkte schaal een vaccin te gaan produceren tegen het ebola-virus (de Guinée-variant). Volgens Tekmira is dat product, onderdeel van het TKM-ebola-programma, begin december beschikbaar. TKM-ebola is er op gericht te voorkomen dat het virus zich vermenigvuldigt in een besmet lichaam. Mapp Biopharmaceuticals, fabrikant van het met wisselend succes toegepaste ZMapp (twee Amerikanen genazen en tenminste één Spaanse priester stierf), kondigde aan te zijn begonnen met de productie op grotere schaal voor klinische proeven.
Tot nu zijn er door de epidemie in West-Afrika meer dan 4500 doden gevallen, met name in Liberia, Guinée en Sierra Leone. Als er niet de juiste maatregelen worden getroffen om de ziekte te bestrijden, zouden daar nog duizenden slachtoffers bij kunnen komen, vrezen gezondheidsdeskundigen. Amerika, waar de ziekte zich inmiddels ook heeft gemanifesteerd, is al helemaal geobsedeerd door het verwoestende ebola-virus.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.