Weinig onderzoek naar wat een terrorist terrorist maakt

Psychologe Sarah Desmarais

Psychologe Sarah Desmarais (afb: univ. van Noord-Carolina)

Waarom wordt iemand terrorist? Waarin onderscheidt hij/zij zich van andere mensen? Terrorisme is momenteel een heet onderwerp, maar uit een analyse van de wetenschappelijke literatuur blijkt dat we daar weinig over weten.

De onderzoekers hebben de literatuur doorgespit vanaf 1990. “Het is belangrijk om meer te weten over de drijfveren van potentiĆ«le terroristen en wat ze onderscheidt van mensen die in dit opzicht weinig of geen gevaar opleveren”, stelt psychologe Sarah Desmarais van de universiteit van Noord-Carolina (VS). “Dan maakt het niet uit of we het over het Middenoosten hebben of de VS. We hebben hiernaar gezocht in de literatuur en hebben opvallend weinig onderzoek op dit terrein gevonden.”
Ze vonden 200 min of meer relevante artikelen, waarvan er slechts 50 experimentele gegevens bevatten. Van die 50 gaven 24 artikelen ook een statistische analyse van de onderzoeksgegevens. Het wordt nog droeviger. In zes van die 200 artikelen werden de kenmerken van terroristen vergeleken met die van niet-terroristen.
“Dat betekent dat er in de afgelopen kwarteeuw slechts zes artikelen zijn verschenen die nuttig zijn voor het identificeren van mogelijke terroristen. Daarbij moet je ook nog bedenken dat de kwaliteit van die zes onderzoeken nogal varieert. Het is mogelijk dat er goed onderzoek is waar ik niet van op de hoogte ben, maar ons onderzoek onderstreept de noodzaak van meer onderzoek. Het is, letterlijk, een kwestie van nationale veiligheid.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.