De epidemieën volgen elkaar snel op, nu zika

Egyptische tijgermug

De Egyptische tijger- of zebramug is voor meer ziektes de gastheer

Net is de epidemie van ebola in West-Afrika voor beëindigd verklaard of er dreigt weer een nieuwe epidemie op te duiken: zika. De door een virus overgebrachte ziekte is al in 20 Latijns-Amerikaanse landen gesignaleerd. De ziekte die het virus veroorzaakt lijkt vooral bedreigend voor het ongeboren kind, de ziekte zelf schijnt weinig voor te stellen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO van de VN heeft al alarm geslagen. Sommige landen in het bedreigde gebied hebben vrouwen aangeraden voorlopig niet zwanger te worden.

In oktober vorig jaar meldde Brazilië dat er een ongewoon aantal zuigelingen was geboren met te kleine hoofden. Als verdachte kwam het zika-virus al snel in beeld, hoewel het definitieve bewijs voor het verband nog niet is geleverd. De ziekte verspreidt zich razendsnel. De WHO gaat er van uit dat de komende maanden drie tot viermiljoen mensen in Latijns-Amerika zullen worden besmet door het virus. Volgens de gezondheidsorganisatie is er geen reden tot paniek: zika is geen ebola. Brazilië wil met behulp van de in zet van ruim 200 000 soldaten de Egyptische tijgermug, de overbrenger van het virus, verdelgen.

Het probleem is een beetje dat zika niet erg bedreigend is, iets als een griepje. Velen hebben er nauwelijks last van. De grote bedreiging is dus die, vermoedelijke, aantasting van de hersengroei van de ongeboren vrucht. In Brazilië zouden al 4180 gevallen schedelverkleiningen (microcefalie) zijn geteld. 68 baby’s overleden zijn geconstateerd. Over de echte cijfers bestaat nog grote onzekerheid. Van slechts twaalf zuigelingen is het bekend dat de moeder besmet was met het virus.
Het zika-virus is in 1947 voor het eerst bij apen in het Zikawoud in Oeganda aangetroffen. Later is het virus ook in Azië en Frans Polynesië gesignaleerd.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.