Muziek beluisteren maakt minder creatief (?)

Muziek vermindert creativiteit (?)Een populair idee is dat muziek de creativiteit verhoogt, maar psychologen van, onder meer, de universiteit van Lancaster (Eng) denken daar heel anders over. Het luisteren naar muziek onder je creatieve arbeid zou de creativiteit juist aanzienlijk verminderen.

Psychologen van de universiteiten van Lancaster, Midden Lacashire en van Gävle (Zwe) onderzochten de invloed van achtergrondmuziek bij proefpersonen die werden belast met taken die een beroep deden op hun creativiteit. Ze vonden dat achtergrondmuziek de vaardigheid van de proefpersonen op het gebied van verbale creativiteit aanzienlijk verminderde. Zo kregen de deelnemers drie woorden te zien die moesten worden voorzien van hetzelfde ‘voorvoegsel’ (‘dress’, ‘dial’ en ‘flower’, waarvoor ‘sun’ geplaatst kan worden).
Die taken moesten worden uitgevoerd bij drie soorten achtergrondmuziek: met een vreemde (onbekende) tekst, instrumentaal en muziek met bekende tekst. “Het bleek dat de prestaties met achtergrondmuziek in plaats van een rustige achtergrond sterk verminderden”, zegt onderzoeker Neil MacLatchie van de universiteit van Lancaster. De onderzoekers denken dat dat komt doordat die muziek het verbale werkgeheugen verstoort.
Het derde experiment (met bekende teksten) verminderde de prestaties, onafhankelijk of die muziek de stemming veranderde, door de luisteraar op prijs werd gesteld of dat de deelnemer altijd studeerde met muziek op. Er was geen verschil tussen stilte en biebgeruis. Dat zou komen omdat dat geruis als ‘constant geluid’ makkelijk kan worden geneutraliseerd.
Het einde van het verhaal is natuurlijk dat je maar een aspect van creativiteit hebt getest (de talige). Hoe zit het met met andere vormen zoals componeren, schilderen, schrijven of dichten? Ik denk dat er nog wel wat werk te doen is op dit terrein. En is dertig, achttien en 36 (voor resp, experiment 1, 2 en 3) deelnemers niet een beetje weinig?

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.