De gemiddelde lichaamstemperatuur van volwassenen daalt

Graden Fahrenheit en Celsiua

Zelfs Amerikaanse wetenschappers rekenen nog steeds in graden Fahrenheit

Bijna twee eeuwen geleden werd de normale lichaamstemperatuur door Carl Wunderlich bepaald op 37°C. Was de temperatuur hoger, dan was je ziek. Het blijkt dat de afgelopen twintig jaar de lichaamstemperatuur van volwassenen is gedaald. In een onderzoek uit 2017 bleek de gemiddelde temperatuur van gezonde mensen 36,61°C te zijn. Een Amerikaans onderzoek in 2019 kwam uit op 36,39°C. Nu is gebleken dat bij een inheems volk in Bolivia, de Tsimané (?)

, de lichaamstemperatuur de laatste 16 jaar elk jaar met 0,04°C is gedaald tot nu 36,5°C. Opmerkelijk is dat de, Amerikaanse, wetenschappers die temperatuur alleen aangeven in de ouderwetse Fahrenheitgraden.
“In minder dat twee decennia zien we daar dezelfde daling als in de VS in twee eeuwen”, zegt antropoloog Michael Gurven van de universiteit van Californië in Santa Barbara. De analyse is gebaseerd op 18 000 waarnemingen bij bijna 55000 volwassenen, waarbij gecorrigeerd is voor factoren die de lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden zoals omgevingstemperatuur en gewicht.
Hoe dat komt is niet bekend. Gurven: “Het is duidelijk dat er wat in de menselijke fysiologie is veranderd. Een veronderstelling is dat we minder te maken hebben met infecties door een betere hygiëne, schoner water, inentingen en zorg. In ons onderzoek hebben we hypothese kunnen testen.” Dat bleek dus niet het geval.
“Hoe we de zaak ook analyseerden: de daling bleef”, vult medeonderzoeker Thomas Kraft aan. “Zelfs als we onze analyses beperkten tot de 10% door artsen volledig gezond verklaarde volwassenen. Dan zagen we nog steeds een daling in de tijd.”

De gezondheidszorg in Bolivia is wel beter geworden, maar volgens Gurven komen besmettingen op het platteland daar nog veel voor. “Het verminderde besmettingsgevaar alleen kan die daling niet verklaren.”  Gurver en de zijnen komen niet veel verder dan speculeren. “Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren, die alle te maken hebben met betere omstandigheden.”

Indicator

Temperatuur is een duidelijke indicator dat er iets gebeurt in ons lichaam. Er is volgens Gurven geen ‘normale’ lichaamstemperatuur die voor iedereen geldt. De lichaamstemperatuur varieert ook gedurende de dag al gauw een halve graad (Celsius) of bij vrouwen die ongesteld zijn. De onderzoekers denken de gemiddelde lichaamstemperatuur iets zegt over de gezondheid van een volk of groep, net zoals levensverwachting. Gurven: “Je kunt temperatuur makkelijk meten en die zou je routinematig mee kunnen nemen bij bevolkingsonderzoek.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.