Australiërs maken betere labchips (vinden ze)

labchips

Met een speciale druktechniek printten Australische onderzoekers de afko-naam van hun universiteit met ionische vloeistoffen op een gouden oppervlak (foto: UNSW)

Labchips zijn handige dinkskes. Je kunt er op microschaal reacties in laten verlopen zonder al dat gedoe met glaswerk en bunzenbranders waar ouderwetse scheikundigen aan waren overgeleverd. Volmaakt zijn ze niet, vooral ook door hun kleinheid. Zo is verdamping van de oplosmiddelen een probleem en ook verstopping kan nog wel eens roet in het eten gooien. Onderzoekers van de universiteit van New South Wales hebben een nieuw type labchip ontwikkeld met weinig vluchtige ionische vloeistoffen en een verguld oppervlak, die geen last van verdamping zou hebben en voor heel wat meetdoeleinden zouden zijn te gebruiken.
De Australiërs gebruikten een druktechniek om met een ionische vloeistof patronen van minuscule druppeltjes op vergulde of glazen oppervlakken aan te brengen. “Ionische vloeistoffen zijn zouten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur”, zegt onderzoeker Chuan Zhao. “Die zijn niet vluchtig, waarmee een van de voornaamste zwakke plekken van micro-apparaatjes wordt vermeden: de snelle verdamping op een chip.” Met deze labchips komt volgens Zhao een breed scala aan toepassingsmogelijkheden beschikbaar. Zo zouden ze kunnen dienen als sensoren voor, bijvoorbeeld, de meting van biomoleculen of giftige gassen.

Om verdamping tegen te gaan kun je allerlei oplossingen bedenken zoals microkanaaltjes of ’tanks’ met extra oplosmiddel. De Australische labchip doet het zonder dat en is volledig afhankelijk van de lage vluchtigheid van de ionische vloeistoffen. Druppeltjes van die vloeistoffen vormen een microraster, dat chemisch verbonden is aan de chip. Dat schijnt voordelen te hebben. “Ionische vloeistoffen zijn breed toepasbaar. We kunnen nu vele reacties of analytische procedures laten verlopen in ionische vloeistoffen op microschaal”, zegt de onderzoeker. “Deze microrasterchips kunnen eenvoudig op grote schaal worden gemaakt en ze zijn erg stabiel. Je kunt ze vrij ruw behandelen en tot 50 °C opwarmen. Sommige kun je  zelfs onderdompelen in andere vloeistoffen.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.