Bloedtest voor vroegtijdige ontdekking 50 kankers veelbelovend

BloedlabEen bloedtest uitgeprobeerd op 4000 proefpersonen schijnt heel betrouwbaar uitsluitsel te kunnen geven (pdf-bestand) of de bloedgever een van vijftig typen kankers heeft, ook zonder dat daarvan de symptomen zichtbaar zijn. Die vijftig zijn in de VS verantwoordelijk voor bijna tweederde van het aantal kankerdoden. Het nauwkeurigst deed de bloedtest het bij  twaalf bijzonder gevaarlijke kankersoorten zoals alvleesklierkanker, die normaal bijna altijd (te) laat ontdekt worden.
Op veel plaatsen op de wereld zijn bloedtests ontwikkeld. Michael Seiden van de onderneming US Oncology en medeonderzoekers hebben diverse manieren om op kanker te testen onderzocht waarbij het DNA van de stervende kankercellen in het bloed wordt uitgelezen. Ze concludeerden dat daarin het bepalen van het methyleringspatroon van het kanker-DNA op zo’n miljoen plaatsen het meest succesvol was. Dat methyleringspatroon geeft aan welke genen actief en welke niet actief zijn.
Vervolgens oefenden ze met een zelflerend systeem met 1500 bloedmonsters van mensen met onbehandelde kanker en 1500 van mensen zonder kankerdiagnose. Aldus opgeleid ging het ki-systeem aan de slag met 650 bloedmonsters met kanker en 610 zonder. Het zelflerende systeem had een nauwkeurigheid van 99,3%. Seiden: “Specificiteit is uiterst belangrijk omdat je geen vals alarm wil geven aan mensen die gezond zijn.” Met het systeem is ook uit te maken waar de tumor zich bevindt (in welk weefsel).

Kankerdetectie

Het percentage van het aantal kankergevallen dat het ki-systeem ontdekte hing af van de ontwikkelingsfase. Van de twaalf dodelijkste kankers ontdekte het systeem 39% in de eerste fase (en miste er dus 61%). In fase twee was dat al 69%, 83% in fase drie en 92% in fase vier. Voor alle vijftig kankersoorten waren de achtereenvolgende percentages 18%, 43%, 81% en 93%.
De bloedtest wordt nu uitgeprobeerd in een (nog) grotere groep proefpersonen. “Dit is de eerste stap naar de ontwikkeling van simpele diagnosehulpmiddelen”, zegt medeonderzoeker Fabrice André van het Gustave Roussyinstituut in Frankrijk.
Bij kanker is het van grootbelang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Hoe eerder hoe groter de kans de kanker ongedaan te maken. Bij zeer vroege ontdekking is het zelfs vaak mogelijk het gezwel chirurgisch te verwijderen zonder ongezonde therapieën als chemo of bestraling te hoeven toepassen. “Vroege detectie van meer dan 50% van de kankers kan jaarlijks miljoenen levens redden”, zegt André.

Bronnen: New Scientist, bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.