“Het is mogelijk doelstelling Klimaatakkoord Parijs te halen”

Klimaatakkoord van Parijs

De ‘optimistische’ doelstelling van het klimaatakkoord in Parijs

Volgens het jongste vooruitzicht over klimaat en energie van het gemeenschappelijk onderzoekscentrum van de Europese commissie waaraan het Chinese bureau voor klimaatveranderingsstrategie heeft meegewerkt is het technisch mogelijk de 2°C-doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs te halen tegen relatieve lage kosten. Dan zullen er wel tegelijkertijd vier elementen van het energiesysteem moeten veranderen.

Energie wordt steeds vaker door hernieuwbare bronnen opgewekt. Dat betekent de elektrificering van de energievoorziening zal moeten gaan ten koste van de fossiele brandstoffen. Volgens het rapport is het proces van toenemende elektrificering zowel in de industrie, in de gebouwen als in het vervoer waarneembaar. Elektrificering is een van de vier sleutelelementen naar een klimaatvriendelijker systeem.
Die groei zal in alle sectoren toenemen, zelfs zonder stimulering door overheden. Om ‘Parijs’ te halen zal die groei echter nog verder moeten worden aangewakkerd. Vooral in het vervoer is de elektrificering erg laag, maar dat zou kunnen veranderen door het op de markt komen van veel elektrische modellen. Die elektrificering zou ook gunstig zijn voor het milieu.
Het tweede sleutelelement is de ontkoling van de energieopwekking. In eerste instantie kan dat op gang gebracht worden door energiebronnen met laag koolstofgehalte (?;as), stelt het gemeenschappelijk onderzoekscentrum. Elektriciteit moet steeds meer ontdaan worden van fossiele brandstoffen en vervangen door koolstofvrije alternatieven.
Die alternatieven voor energieopwekking zijn er al en de kosten daarvan zijn lager dan die voor fossiele energieopwekking in steeds meer landen in de wereld. Ook denkt het centrum dat daarnaast plaats is voor alternatieve energiedragers zoals biobrandstoffen, waterstof en dergelijke.

Ook het energierendement, het derde element, zal omhoog moeten in de maatschappij om energie te besparen. Die kansen liggen er. Zo is een technologie als de warmtepomp nuttig in zowel gebouwen (verwarming) als voertuigen. Die heeft een hoger rendement dan traditionele verwarmingssystemen en voertuigen.
Ook zal er moeten worden gewerkt aan nieuwe oplossingen die de uitbreiding van de hernieuwbare energie mogelijk moeten maken, deels ‘in samenspraak’ met de natuur. De onderzoekers denken dan vooral aan opslagsystemen om de door hernieuwbare bronnen opgewekte energie te kunnen opslaan. Daarmee kunnen de aandelen van wisselende aanbodsystemen zoals zonne-energie of windenergie nog verder worden opgevoerd, zonder in de problemen te komen.

Kosten

Het is niet alleen technisch mogelijk de Parijse doelstelling te halen, maar dat is ook alleszins betaalbaar, stellen de onderzoekers. Daar komen nog eens positieve effecten bij zoals verbetering van de luchtkwaliteit en de vermindering van de economische kosten die de aardopwarming met zich meebrengt. De onderzoekers schatten de kosten zelf op 0.03% van het brutobinnenlands product, terwijl de wereldeconomie in 2050 meer dan verdubbelt.

Bron. phys.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.