Wanneer wordt fossiel verboden?

Olieraffinaderij

Energiebranche maakt zich nauwelijks druk om klimaat

Al ruim dertig jaar geleden wisten oliemaatschappijen dat fossiele brandstoffen het broeikaseffect versterken doordat bij verbranding het broeikasgas kooldioxide in grote hoeveelheden vrijkomt. Nog steeds doet de oliesector of zijn neus bloed en blijft onverdroten doorzoeken naar nieuwe olie- en gasvoorraden. Wordt het niet eens tijd om fossiele brandstoffen op de lijst verboden stof te zetten en de aanloop daar naar toe mogen de Shells, Exxons, BP’s en Soedi’s hun producten sieren met ontmoedigende teksten en plaatjes zoals bij het roken is gebeurd. Wat mij betreft mogen er dan ook goestingontmoedigende plaatjes op personenwagens worden geplakt.
Wat die ontmoedigingsplaatjes voor rokers betreft moeten we toch iets anders verzinnen. Die blijken weinig effectief te zijn. Het lijkt me beter personenauto’s gaandeweg steeds minder ruimte te geven. Personenvervoer moet openbaar vervoer worden of fietsvervoer. Het enige nuttige vervoer daarnaast is vrachtvervoer.

Daarbij is het natuurlijk altijd handig om producten niet de hele wereld over te slepen. Eet maar koop ook vooral lokale producten. Per hoofd van de bevolking zullen we terug moeten in energieverbruik en dan maakt het helemaal niet uit of het schone energie is of vieze. Ik moet nog steeds maar denken aan die oude vice-president Al Gore die van leer trok tegen de bedrijven die de klimaatverandering aanwakkeren, maar zelf buitensporig veel energie verstookte. Als reactie meldde hij dat al die energie groene energie is, maar Gore hoeft geen rekenwonder te zijn om uit te rekenen dat die energieverspilling niet voor acht-, negenmiljard mensen op de wereld is weggelegd.

arno schrauwers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.