Kanker is zou ‘onverslaanbaar’ zijn

Borstkankeronderzoek

Borstkankeronderzoek

De Bulgaarse onderzoekers Rumena Petkova and Stoyan Chakarov denken te weten waarom kanker zo’n moeilijk bestrijdbare ziekte is. Volgens het tweetal is kanker een evolutionair mechanisme dat er op gericht is het leven te bewaren. Daar volgt dan uit dat kanker nooit radicaal te genezen zal zijn, denken de onderzoekers.

Ons lichaam, dat wonderbaarlijke bouwwerk, heeft vele magnifieke systemen. Zo is er een systeem dat heel doelmatig fouten aan het DNA kan herstellen. Als dat niet lukt, dan gaat de cel dood. Dat proces verloopt via een aantal ‘ijkpunten’. Als dat niet gebeurt dan kan er kanker ontstaan.
Volgens Petkova en Chakarov is kanker een belangrijk evolutionair mechanisme, zoals DNA-herstel en celdood, dat voorkomt dat leven op aarde uitsterft. De uiterste konsekwentie van hun conclusie is dat er geen universele methode is (of ooit zal zijn) om kanker radicaal de wereld uit te helpen. “Ondanks alle successen van de moderne geneeskunde geneest kanker zelden geheel en leidt meestal, direct of indirect, tot de dood van de patiënt. Daarmee wordt voorkomen dat de fouten in de kankercellen blijven bestaan. Fouten die er voor zorgen dat de cellen zich blijven delen en niet sterven.”

Er worden wel degelijk resultaten behaald in de strijd tegen kanker, maar de eindoverwinning is niet in zicht en als de theorie van het tweetal waar is, zal die er ook nooit komen. “We zijn nu al bijna zo ver als we kunnen komen in die strijd”, zegt het tweetal.  Als ze gelijk hebben. Ik zie die evolutionaire functie nog niet zo erg: Kan een mechanisme dat uiteindelijk leidt tot de dood (zoals de onderzoekers zeggen) een adekwaat mechanisme zijn het leven op aarde in stand te houden?

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.