Slappe handdruk? U hebt suiker type 2

HanddrukHet lijkt er op dat de minder krachtige handdruk jou als toekomstig suikerpatiënt kan bestempelen. Hoe je suikerpatiënten dan kunt onderscheiden van mensen met een slap handje (we hebben het nu over het precoronatijdperk) is mij niet duidelijk, maar het lijkt op een serieus onderzoek.
De onderzoekers maten de kracht van de handdruk van 776 proefpersonen zonder suiker gedurende ruim achttien jaar. 59 proefpersonen kregen type 2 diabetes. Ze destilleerden daaruit dat het risico om suiker 2 te krijgen daalde met 50% voor elke eenheidsstap meer in kracht.

Verminderde spierkracht, te meten aan een handdruk, wordt in verband gebracht met een vroege dood, hart- en vaatziektes en andere aandoeningen. Het lijkt er nu op dat dat ook geldt voor toekomstige suikerpatiënten.
De proefpersonen werd gevraagd de meter met de hand maximaal in te drukken gedurende vijf seconden. De waarde van die meting bleef overeind staan als ook andere risicofactoren van suiker 2 werden meegenomen zoals leeftijd, overgewicht, mate van beweging, roken e.d. Dat wil zeggen met die handdruktest ging de voorspellende waarde er op vooruit.

De proefpersonen waren Fins. Het aantal proefpersonen dat suiker kreeg was niet zeer groot. De onderzoekers stellen dat er onderzoek bij een grotere groep nodig is om definitief de medische waarde van de test vast te stellen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.