Kleine DNA-analysator stelt rappe virusdiagnose

De minION van Transpore

De minION is een kleine DNA-analysator

Met behulp van de minION van de Britse spruit Nanopore blijkt het goed mogelijk of iemand besmet is door een virus en ook door welk, zo blijkt uit onderzoek. Met behulp van het apparaatje is het mogelijk binnen 24 uur zekerheid te hebben. Tot nu toe moeten bloedmonsters geanalyseerd worden in gespecialiseerde laboratoria, waar vaak pas na weken of zelfs maanden een resultaat vandaan kwam/komt. Deze mini-DNA-analysator weegt slechts 100 g en is vorig jaar op de markt verschenen.
“Het is mooi om te zien hoe het virus rond gaat. Niet een jaar later maar binnen 24 uur zodat we meteen konden reageren”, zegt Miles Carroll wat al te enthousiast van de publieke gezondheidszorg in Engeland. De proeven werden vorig jaar uitgevoerd in het West-Afrikaanse Guinee bij 142 bloedmonsters. “Ieder virus heeft een unieke genetische handtekening en als we die kennen, dan weten we verdorie waar dat beest vandaan komt. Zo kunnen we zeggen, bijvoorbeeld, of het virus van een dorp 5 mijl verderop komt of van een district 50 mijl weg. De patiënt kan dan gevraagd worden of iemand van dat district haar/zijn dorp heeft bezocht of dat ze in dat district een goed kennis of familie hebben.”
De Makona-variant van het ebola-virus, die verantwoordelijk was voor de epidemie in West-Afrika, bijvoorbeeld, heeft zo’n 16 tot 27 mutaties in het genoom. Gedurende het onderzoek ter plaatse konden wetenschappers van het mobiele Europese lab gegevens naar de onderzoekers aan de universiteit van Birmingham (Eng) sturen, die het DNA uitlazen en de resultaten analyseerden.Die informatie werd weer teruggespeeld naar de specialisten ter plaatse.
Volgens Carroll zijn er talrijke toepassingen van de minION. Zo zou het zika-virus in Latijns-Amerika kunnen worden opgespoord en zou snel kunnen bepaald worden of de virussen zich hebben gemuteerd. Het apparaatje is gewoon op je computer aan te sluiten via een usb-kabel.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.