D-wave slaagt voor wiskundetentamen, maar …?

De D-Wave-computer

Het hart van het Ding met de 512-kwantumbitschip (foto: D-Wave Systems)

Je zou kunnen zeggen dat het de knapste leerling van de school of misschien toch wel het hele land is, maar komt dat niet doordat hij vals speelt? Hoe hij het flikt mag Joost weten, maar hij flikt het. Is het nu een kwantumcomputer, dat ding van het Canadese bedrijf D-Wave Systems of is het listige nep? De beste leerling van het land (wereld?) heeft weer een kunstje geflikt. Hij schijnt het moeilijk te kraken Ramsey-probleem tot een goed einde te hebben gebracht: hoeveel mensen moet je op een feestje uitnodigen om er zeker van te zijn dat een subset daarvan elkaar wel kennen en een andere niet? De ‘oplossing’ van dit ‘feestprobleem‘, de Ramsey-getallen wordt met groeiend aantal feestgangers steeds lastiger te berekenen, is bewonderenswaardig, maar het Ding heeft geen nog onbekende Ramseygetallen berekend. Dat komt met de derde generatie, verwacht in 2015.

Wim van Dam van de universiteit van Californië wil D-Wave het voordeel van de twijfel geven. “Dit is wat we op het ogenblik een kwantumcomputer noemen.” Tot nog toe lijkt het er op of er hier en daar alleen wat aanzetjes zijn gegeven tot wat uiteindelijk de langverwachte ‘verlosser’ moet worden: de kwantumcomputer. Het Canadese bedrijf noemt zijn product een kwantumcomputer en heeft die zelfs al verkocht aan Google en de NASA, maar het houdt zijn kaarten voor de borst. Dus blijven de twijfels.
Het ‘Ding’, laten we het zo maar noemen, berekende de Ramsey-getallen, maar geen die nog niet bekend waren. De resultaten van de rekenpartij zijn verschenen in het wetenschapsblad Physical Review Letters. Volgens Frank Gaitan van de universiteit van Maryland, die meewerkte aan het D-Wave-experiment, hoeft het Ding geen universele kwantumcomputer te zijn om toch resultaat te boeken. Het zou ontworpen zijn om optimaliseringsproblemen, zoals die van Ramsey, te kunnen oplossen. Volgens Gaitan moeten daarbij op de een of andere manier toch kwantumeffecten aan te pas komen. Van Dam stelt dat het experiment niet afdoende is om te bewijzen of weerleggen dat het Ding een kwantumcomputer is. “Daar is het probleem te simpel voor.” De huidige generatie D-Wave-computers kan geen nog onbekende Ramsey-getallen berekenen, maar de verwachting is dat de volgende, aangekondigd voor 2015 en uitgerust met 2048 kwantumbits, dat wel zal kunnen.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.