E-auto geen gevaar voor hartgangmaker

E-voertuig opladenNu we op weg zijn naar een volledige geëlektrificeerde maatschappij kun je je afvragen of inwendig aangebrachte medische apparaten zoals hartgangmakers  daardoor van slag zouden kunnen raken met voor de patiënt nare gevolgen. Onderzoekers kunnen die patiënten geruststellen. Elektrische voertuigen vormen geen gevaar voor geïmplanteerde elektronische medische apparatuur.
Medische apparaten als hartgangmakers en defibrillatoren zouden last kunnen hebben van sterke elektromagnetische velden zoals die worden opgewekt door sterke motoren. Vandaar dat de onderzoekers er eens naar gekeken hebben. “Ons onderzoek kan patiënten en artsen geruststellen als het gaat om elektrische voertuigen”, zegt Matthew O’Connor van het academisch ziekenhuis in Wellington (Nieuw-Zeeland). “Er zijn geen nadelige effecten aan het licht gekomen zowel niet tijdens het rijden als bij het opladen. ”
Volgens O’Connor is dat een gevolg van de elektromagnetische bescherming in e-voertuigen om de boordcomputer te ontzien. Die voorkomt dat sterke elektromagnetische krachten (emk) in de auto ontstaan. De sterkste emk’s werden gemeten tijdens de oplading.

Hybride auto’s

De onderzoekers hebben de mogelijke effecten getest met ruim honderd proefpersonen die in verschillende commercieel verkrijgbare e-voertuigen reden (op een rollenbank). Daarmee werden autoritten nagebootst. Onderzoekers hebben niet naar hybride auto’s gekeken die en elektrisch en op brandstof (kunnen) rijden. In dergelijke voertuigen varieert het emk in de auto te veel (want afhankelijk val al of niet elektrisch rijden).

Bron: Alpha Galileo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.