Cellen dikke vrouwen bevorderen kanker bij muizen

Stamcellen van overwichtige vrouwen lijken de vorming van tumoren bij muizen te bevorderen, meer dan stamcellen van slanke vrouwen, zo meldt het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist op gezag van  Bruce Bunnell van de Tulane-universiteit in New Orleans (VS).
Het ging er Brunell om een verband te leggen tussen vetzucht en borstkanker. Hij baseert zijn uitspraak op een onderzoek onder 24 vrouwen die vet hadden laten afzuigen, waarvan de helft obees was. Muizen kregen een mengsels van borstkankercellen en stamcellen die uit het afgezogen vet werden gewonnen.

Na 36 dagen ontstonden er bij de arme muizen tumoren. Muizen die (ook) stamcellen van obese vrouwen hadden gekregen, ontwikkelden tumoren die met 1,8 cm3 meer dan twee keer zo groot waren als muizen die ‘slanke’ stamcellen toegediend hadden gekregen, zo schrijft Bruneel in het tijdschrift Breast Cancer Research). Volgens de onderzoeker veroorzaakt te veel vet ontstekingen, waardoor stamcellen groeifactoren aanmaken die de groei van tumoren bevordert.

Bron: the New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.