“Galileo-satellieten uit baan door bevroren leidingen”

Mislukte lancering Galileo-satellieten

De lancering van de twee Galileo-satellieten met de Sojoez-draagraket

Een onafhankelijke commissie die moest onderzoeken hoe twee Galileo-satellieten in een verkeerde baan terecht konden komen, is tot de conclusie gekomen dat de oorzaak ligt in bevroren leidingen. Een buis van de Sojoez-draagraket die brandstofsproeiers voorziet van hydrazine, was in contact gekomen met een leiding voor vloeibaar helium. Een ontwerpfout, zo heet het. Wel vreemd voor een zo vaak gebruikte draagraket.
Volgens de onderzoekscommissie zullen de Russen de zaak moeten aanpassen. De positie van de commissie was opmerkelijk, mede omdat er allerlei geruchten de ronde deden variërend van kwade opzet tot gebrek aan kwaliteit. Europa wil zich op het gebied van navigatie ontworstelen aan de VS met zijn gps en dat nog eens tegen een achtergrond van de situatie in Oekraïne, waarin Rusland (Sojoez is een Russische raket) een vieze rol speelt. Arianespace, de lanceerder, stelt dat de veranderingen simpel en snel zijn uit te voeren. Voor een volgende geplande lancering in december in Frans Gyuana, zal dan ook een Sojoez-raket kunnen worden gebruikt. Aangepast, mag je hopen.
De Europese commissie, de opdrachtgever, en de ESA zullen zich waarschijnlijk nog wel achter de oren krabben. Galileo moet uiteindelijk uit 30 satellieten bestaan. Zelfs als de Russen de veranderingen kunnen doorvoeren, dan zal de lancering hoogstwaarschijnlijk niet in december kunnen plaatsvinden. De Ariane 5 lijkt een alternatief. Die zou er vier kunnen meenemen. De vertraging geeft ook de gelegenheid de hele opzet nog eens door te lichten of het allemaal niet anders moet.
Linksom of rechtsom, het klinkt allemaal een beetje klungelig. India schiet zonder problemen zijn eerste Mars-satelliet naar Mars terwijl Europa zijn satellieten nog niet eens in het goede baantje om de aarde krijgen. En hoe zit dat met die Sojoez? Die draagraket is toch al vele malen eerder gebruikt? Toen geen last van bevroren leidingen? Is dit nou een geval van Rusje pesten of (andersom) sabotage? Wordt, ongetwijfeld, vervolgd.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.