Human Rights Watch: “Stop met moordrobots”

MQ-9 Reaper-droon

MQ-9 Reaper-droon zoals die gebruikt wordt door zowel de Amerikaanse CIA als de Amerikaanse luchtmacht. HRW rekent droons niet tot de moordrobots.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt opgeroepen volledig af te zien van het gebruik van en het ontwikkelen van geheel autonoom werkende wapensystemen, ook wel moordrobots genoemd. HRW duidt daarmee niet op de droons waarmee de VS honderden mensen op afstand vermoorden. Daar komen nog steeds mensen aan te pas. Het rapport is bestemd voor de VN-conferentie over dodelijke automatische wapensystemen, die van 13 tot 17 april in Genève zal worden gehouden.

Voor de organisatie is het volledig ontbreken van ‘afrekenbaarheid’ (het afleggen van verantwoording) het grote obstakel. Dat lijkt in de ogen van de HRW opde rechteloosheid die zou ontstaan als er geen wetten en uitvoeringsorganen meer waren om misdadigers op te pakken en te straffen en de slachtoffers te beschermen. Reden genoeg om die moordrobots te verbieden. Die moordrobots zouden gevaarlijker zijn dan de droons, waarvan Obama zo vaak gebruik maakt om, wat hij betitelt als, terroristen te vermoorden, zonder enige vorm van proces. Volgens de organisatie zouden er al landen zijn die dergelijke automatische wapensystemen gebruiken zoals de IJzeren Koepel van Israel en de Phalanx– en C-RAM-systemen van de VS. Die zijn geprogrammeerd om automatisch te reageren op aanvallen door, bijvoorbeeld, kruisraketten en andere projectielen van ‘buiten’. Ook zouden er al vliegende moordrobots zijn zoals de Britse droon Taranis of de X-47B van de Amerikanen. De voorstanders van die automatische wapensystemen roemen de snelle respons, maar volgens de mensenrechtenbeschermers zijn de nadelen veel groter dan de, eventuele, voordelen. Wie kan er verantwoordelijk gehouden worden als het mis gaat? Mij lijkt dat niet echt een probleem: het systeem dat die moordrobots heeft aangeschaft en dat is meestal een overheid. HRW wil ook dat het verboden wordt om aan dergelijke systemen te werken, zo staat in de aanbevelingen te lezen.

Bron: Le Monde

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.