Meniscus met 3d-printer ‘afgedrukt’

MeniscusAan de Amerikaanse  Columbia-universiteit in New York hebben onderzoekers een meniscus gemodelleerd en door een 3d-printer laten afdrukken. In feite ging het alleen om de structuur. Die werd vervolgens met zogeheten groeifactoren volgestopt en in het kniegewricht van een schaap aangebracht. Het lichaam van het schaap maakte spontaan het kraakbeen aan en het schaap had weer (?) een goed werkende meniscus.

Menisci (meniscussen mag ook) zijn, zeker voor sporters, notoire dwarsliggers. Er kan wel wat aan gesleuteld worden, maar als de boel kapot is is moet de meniscus (in feite een stootkussen) worden verwijderd. Dan kan er wel een vervanger in worden gezet, gemaakt van ander weefsel of van donoren, maar dat blijkt in de praktijk geen groot succes en draagt grote risico’s met zich mee (schijnt het). Toch worden dat soort operaties vaak uitgevoerd, in de VS zo’n 1 miljoen keer per jaar. De Columbia-onderzoekers begonnen met mri-scans van onbeschadigde menisci. Aan de hand daarvan maakten ze een 3d-beeld, waarmee een 3d-printer werd gevoed. Die drukte de meniscus, althans de vorm, in een half uur af. De structuur is gemaakt van polycaprolacton, een afbreekbare kunststof. In de kunststofstructuur werden twee menselijke groeifactoren ingespoten, aangeduid met CTGF en TGFβ3. Deze eiwitten trekken in het lichaam aanwezige stamcellen aan, waarna het kraakbeenweefsel ontstaat. Om een goed werkende meniscus te krijgen moeten de groeifactoren in bepaalde delen van de 3d-structuur worden ingespoten in een bepaalde volgorde. Dat wordt gerealiseerd door de eiwitten in langzaam oplossende microcapsules te stoppen. Na de transplantatie, in dit geval dus bij een schaap, duurt het volledige herstel een week of zes. Het kunststof geraamte verdwijnt gaandeweg.

“Dit onderzoek toont een in potentie veelbelovende benadering van het herstel van een meniscus”, zegt onderzoeker Scott Rodeo. “In principe is deze methode geschikt voor al die mensen waarbij nu de meniscus wordt verwijderd.” De behandelde proefschapen bleken na drie maanden weer als een kievit te lopen. De menisci bleken nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke. Rodeo c.s. onderzoeken nu de duurzaamheid van de geprinte menisci.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.