De nieuwe ring voor hartklep groeit mee met het kind

meegroeiende klepring voor lekkende hartkleppen bij kinderenImplantaten kunnen mankementen aan organen e.d. verhelpen, maar wat dat betreft hebben kinderen een probleem. Die groeien en dat doen implantaten normaal gesproken niet. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een implantaat voor een hartklep ontwikkeld dat wel meegroeit (meerrekt, eigenlijk), zonder zijn functionaliteit te verliezen. Dan hoeft het implantaat niet tussentijds enkele keren te worden vervangen.
Slecht functionerende hartkleppen veroorzaken de meeste hartproblemen bij kinderen. Vaak wil die klep niet goed sluiten. Gevolg is dat de hartfunctie ondermaats is. De klep is dan veelal wel in orde, maar niet de klepring. Dat wordt meestal opgelost met een synthetische klepring of een volledig nieuwe hartklep.
Bij kinderen is dat, zoals al verklapt, een probleem, aangezien die groeien en de implantaten dat niet doen. Daarom worden die implantaten meermalen vervangen door grotere. “Die implantaten zijn zelden voor kinderen ontworpen”, zegt onderzoeker Pedro del Nido van kinderziekenhuis in Boston. Hij en collega’s ontwikkelden een ring die met het hart meegroeit/-rekt.

Meerekken

“Het implantaat bestaat uit twee onderdelen: de langzaam uiteenvallende biopolymeerkern en de cylindrische omhulling. Die rekt gewoon mee met het omringende weefsel”, legt medeonderzoeker Eric Feins uit. Dat uitzetten wordt mogelijk gemaakt door de speciale vorm van de huls. Die kan in de lengte rekken, terwijl de stabiliteit blijft gehandhaafd. Iets soortgelijks hebben we elders van nature, zoals in de slokdarm.
In dierproeven heeft de meerekkende klepring zich al waargemaakt. Nu komt het aan op klinische proeven met jonge hartpatiëntjes. Ook bij andere implantaten zou deze techniek kunnen worden gebruikt, denken de onderzoekers. Del Nido: “We kunnen de samenstelling van de polymeerkern aanpassen zodat die kern langzamer of sneller wordt afgebroken, al naar gelang.”

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.