Finland ontwikkelt een echte (?) kwantumcomputer

chip met supergeleidende kwantumbits

Een siliciumchip met twee supergeleidende kwantumbits (afb: Aalto-univ.)

Het Canadese bedrijf D-Wave Systems beweert al jaren kwantumcomputers te bouwen, maar in wetenschappelijke kring is dat nog lang geen uitgemaakte zaak. Nu gaat de Fin Mikko Möttönen van de Aalto-universiteit in Helsinki (Fin) met collega’s een echte (?) kwantumcomputer bouwen, althans ontwikkelen. Hij heeft daar bijna € 1 miljoen voor gekregen. Dat lijkt me wat aan de krappe kant, maar ik heb geen flauw idee wat daar bij komt kijken. Misschien bouwt hij dat ding wel van eierdozen. 

Eerst willen de onderzoekers rond Möttönen een opschaalbare computer bouwen. Volgens de Fin zijn er al diverse prototypes van kwantumcomputers. “Het idee om de eerste Finse kwantumcomputer te bouwen is nogal ambitieus. Als we daarin slagen dan zal dat een internationale doorbraak zijn” zegt Laura Juvonen van een van de geldschietende organisaties.
Möttönen houdt zich in zijn onderzoek vooral bezig met supergeleidende schakelingen. Die moeten zorgen voor (relatief) stabiele kwantumbits. “Supergeleidende kwantumbits worden zelfs hier in Finland al jaren gemaakt. Er is daarmee nu wel veel ervaring, maar niemand heeft daar nog een kwantumcomputer mee gebouwd. Er was gewoon niet genoeg geld. Met de fondsen die we nu krijgen kunnen we aan de bouw beginnen.”

Onvoldoende

Möttönen zal bij de bouw samenwerken met de, ook Finse, universiteit van Turku en met VTT, een TNO-achtige organisatie. De (bijna) € 1 miljoen is voldoende voor de ontwikkeling van de kwantumcomputer maar onvoldoende voor een kant-en-klaar kwantumrekentuig. Ik ben benieuwd.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.