De Japanse notenboom lijkt ‘onsterfelijk’

Bladeren van de Japanse notenboom

Bladeren van de Ginkgo biloba (afb: WikiMedia Commons)

Het lijkt er op dat de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) geen last heeft van veroudering. Dee, vooral, Chinese onderzoekers hebben vooralsnog geen idee hoe dat komt.

De Japanse notenboom kan heel oud worden, wel duizend jaar. Om uit te zoeken wat het geheim van de boom is, verzamelden de onderzoekers in China materiaal van bomen die 600, 200 en 20 jaar oud waren. Ouder onderzoek naar de ‘onsterfelijkheid’ van deze boomsoort had vooral bladeren bestudeerd. Nu werd vooral materiaal van het cambium verzameld, een laag tussen de bast en het ‘hout’ van de boom.
Uit de analyse van het RNA in deze monsters kwam naar voren dat de cellen geen tekenen van veroudering vertoonden. De oudere bomen bleken wel meer auxine aan te maken, een gewoon plantenhormoon, en meer abscisinezuur, een stresshormoon. De jaarringen van de oudere bomen waren ook dunner (is dat niet logisch omdat oudere bomen dikker zijn? as), maar er was weinig verschil in het rendement van de fotosynthese en de snelheid van zaadkieming. Ook was de genactiviteit in de cellen van de oude(re) bomen niet anders dan van de jonge, evenals de weerstand tegen ziektes.
De onderzoekers zagen niets wat wees op geprogrammeerde celdood en hadden ook geen idee waarom verouderingsverschijnselen ontbraken. Sommige boomsoorten reageren op stress, bijvoorbeeld droogte, door fysiologische veranderingen, maar ook dat was bij de ginkgo’s niet aan te tonen.

Onsterfelijk?

Het lijkt er op dat de ginkgo ‘onsterfelijk’ is. Ze komen aan hun eind door, vuur, stormen, ziektes of menselijk ingrijpen, maar niet door ouderdom. De boomsoort dreigt nu uit te sterven door al te drieste houtkap. Overigens sluiten de onderzoekers niet uit dat de bomen pas na een bepaalde (hoge) leeftijd verouderen. Ze gaan nu op zoek naar genmutaties die tot die ‘onsterfelijkheid hebben geleid. Op zoek naar het eeuwige leven, uiteraard.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.