
Europees commissaris landbouw Christophe Hansen (Lux) (afb: WikiMedia Commons)
In Brussel heeft de Europese Commissie middels Europees Commissaris voor Landbouw Christophe Hansen woensdag een pakket met maatregelen bekendgemaakt om het leven van boeren te vergemakkelijken. Daarmee echter zullen de doelen uit het Groene Akkoord niet sneller bereikt worden, is de kritiek.
In haar voorheen zeker in vergelijking met veel rechtsere regeringen vooruitstrevende beleid wilde de EC nog wel eens voorop lopen, maar sinds de jongste EP-verkiezingen is er in Brussel een heftige tegenwind gaan het waaien.
EC-voorzitter Ursula von der Leyen heeft het in haar tweede termijn vooral over het terugdringen van de bureaucratie en het concurrerend maken van het bedrijfsleven in de unie mede geïnspireerd door het rapport van oud-ECB-directeur Mario Draghi. Nu is er voor de boeren een ‘vereenvoudiging’ van de regelgeving gepresenteerd. Dit plan is een aanvulling op het noodplan dat werd aangenomen na de wintercrisis van 2023/2024 en de dreigende tractoren van de boze boeren door heel Europa regeringen deden sidderen.
De Zevenentwintig stemden destijds voor een aanzienlijke verlichting van de milieugrenzen waarmee landbouwbedrijven te kampen zouden hebben. Zo verdween de verplichting om een deel van het land braak te laten liggen.
Verleden tijd
De vergroening van het landbouwbeleid van de EU lijkt nu verleden tijd. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid zou moeten worden losgekoppeld van het Groene Akkoord. Een ingewijde EU-medewerker stelde dat de boeren nog veel verder hadden willen gaan dat de EC nu aanbiedt.
Deze ontwikkeling is er een in een trend het afgelopen jaar is ingezet en voorlopig lijkt het er niet op dat de EC dit ‘ontgroeningspad’ zal verlaten. Dat betekent dat allerlei plannen voor het vergroenen van de landbouw worden afgeblazen of ‘versoepeld’.
Dat is opmerkelijk als je weet dat landbouw een van de grootste, afzonderlijke kostenposten (zo niet de grootste) op de EU-begroting en de EU dus veel instrumenten in handen lijkt te hebben (wortel en stok) om de landbouwwereld in de unie ‘om te bouwen’ tot een klimaat- en milieuvriendelijke bedrijfstak.
Bron: le Monde