Google Nieuws komt met ‘uitsprakentoetser’

Donald Trump en Hillary Clinton

Hillary Clinton en Donald Trump

Bij Google Nieuws zou nu een ‘uitsprakentoetser’ worden meegeleverd naast al bestaande mogelijkheden als ‘recent’ en ‘geselecteerd op relevantie’, ‘opinie’ en ‘lokale bron’, meldt het Britse dagblad the Guardian. In de Nederlandse uitvoering was daar nog niets van te bespeuren. De VS en het VK zijn het eerst aan bod.

Google Nieuws zou via een algoritme zoeken naar artikelen waar uitspraken getoetst worden in het gevonden nieuwsartikel. Webredacties die vinden dat ze dit soort werk doen kunnen zich bij Google aanmelden. In een promotieblog schrijft Google: “We zijn blij dat er steeds meer uitspraken getoetst worden om feit van fictie te onderscheiden of wijsheid voor gebakken lucht.” In Google Nieuws zou die mogelijkheid te vinden zijn in het menu boven aan de pagina. De VS en het VK zijn de eerste landen die die mogelijkheid hebben gekregen.
Het zal niet toevallig zijn dat die mogelijkheid wordt geboden nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht zijn. De campagne heeft intellectueel inmiddels een droevig laag peil bereikt, waarbij bewerkingen en beschuldigingen over en weer vliegen, maar waarbij kandidaat Donald Trump alles slaat wat tot nu toe op dat terrein vertoond is.
Een risico met dit soort dingen, en eigenlijk met alle dingen die grootmacht Google uitvreet, is dat het bedrijf zo nog meer greep op de samenleving zal/kan krijgen. Wie controleert Google en zijn algoritmes?

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.