Nieuwe beeldtechniek ‘kijkt’ dieper in de hersens

vcsel laser

Een schema van een VCSEL, die een verticale nauwe bundel licht uitstraalt

Een wat heet niet-invasieve op licht gebaseerde beeldtechniek, optische coherentietomografie, kijkt dieper in het lichaam dan welke andere niet-invasieve techniek ook. Daarmee zouden ook de dieper gelegen delen van, bijvoorbeeld, de (levende) hersens in beeld kunnen worden gebracht.

De techniek die onderzoekers van de universiteit van Washington (mede)ontwikkelden zou met behulp van laserlicht diepere delen van het lichaam in beeld kunnen brengen, volgens de onderzoekers twee keer zo diep als de huidige OCT-technieken. Zo zouden de hersens beter en vooral gevaarlozer in beeld gebracht kunnen worden, tot aan de hippocampus aan toe. Optische coherentietomografie is een bestaande techniek, maar de onderzoekers hebben de techniek aangepast om dit resultaat te krijgen. Bij muizen hebben ze beeld gekregen tot 2,3 mm in de hersentjes. Volgens de onderzoekers kan met de techniek ook de structuurveranderingen in de hersens, zoals die voorkomen bij Alzheimer, worden bestudeerd of de veroudering van het brein. Er zouden onderzoeksmogelijkheden komen die nog niet eerder door de OTC konden worden geëxploreerd, zoals de afbeelden van heet menselijke ook van hoorn- tot netvlies.
OCT wordt gebruikt om beeld te krijgen van dieper liggende weefsels. Het grote voordeel in vergelijking met andere doorlichttechnieken is dat bij deze geen ioniserende straling of het inbrengen van attributen komt kijken. De techniek is breed ingezet in de oogheelkunde en bij bloedvaten, maar de laatste tijd ook toegepast bij de bestudering van hersens van kleine proefdieren. Die toepassing is beperkt tot een diepte van ten hoogste 1 mm.
De techniek is gebaseerd licht dat direct wordt weerspiegeld op een ondergrond. Bij een diepte groter dan 1 mm wordt het aantal fotonen dat zonder verstrooiing wordt teruggekaatst te klein om te detecteren en is er dus geen beeld meer. Recentelijk is een een techniek ontwikkeld met een bewegende speciale verticale laser (VCSEL in jargon), waardoor de ‘indringende’ capaciteit groter werd. We hebben het dan overigens nog maar steeds over een paar millimeter. Is het sop de kool wel waard? Wellicht.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.