Windturbines dodelijk voor vleermuizen

Grijze vleermuis

Grijze vleermuis

Van vogels was het bekend, maar ook regelmatig tegengesproken, dat die ten slachtoffer vallen aan de malende wieken van windturbines. Nu schijnt die duurzame en milieuvriendelijke manier van energieopwekking ook moorddadig huis te houden onder vleermuizen. Amerikaans onderzoek zou hebben aangetoond dat in 2012 tenminste 600 000 vleermuizen zouden zijn vermorzeld door de turbines. Volgens onderzoeker Mark Hayes van de universiteit van Colorado in Denver is de uitbreiding van het windpark een ernstige bedreiging voor de vleermuizen.
“Je vindt overal bij windturbines in Noord-Amerika dode vleermuizen. Mijn schatting is aan de voorzichtige kant.” Eerdere schattingen liepen uiteen van 33 000 tot 880 000. Zijn schattingen zijn, verklaart Hayes, om twee redenen conservatief. Bij een spreiding van schattingen heeft hij altijd de laagste aangehouden en de schattingen werden alleen gemaakt in de trekperiodes, niet het hele jaar door. “Het zouden er ook 900 000 kunnen zijn.”

Er leven 45 vleermuissoorten in de VS. Die worden nuttig geacht, omdat ze populaties van vliegende insecten zoals muggen binnen de perken houden. Bovendien bestuiven ze gewassen, bloemen en cactussen. De grootste slachtoffers zijn de grijze vleermuis, de rode vleermuis en de zilverharige vleermuis.
Er zijn manieren de slachting te voorkomen, stelt Hayes. Als molens pas bij hogere windsnelheden zouden gaan draaien, bijvoorbeeld. Dan vliegen vleermuizen niet. “Veel vleermuizen worden gedood als windmolens bij lage windsnelheden draaien. “Uit een recente studie in Pennsylvania bleek dat als de grens van 16 km per uur werd verhoogd naar 28 tot 32 km per uur, het aantal vleermuisslachtoffers met 40 tot 90% daalde. Ik ben niet tegen windenergie, integendeel, maar er zitten negatieve kanten aan. Ik denk dat we die problemen kunnen oplossen.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.