Fabrikant gruwt van slechte imago droons

Reaper

Een Reaper (letterlijk oogster, maar dan in de betekenis van Man met de Zeis)

Dan maak je zo’n prachtig product en dan wordt het imago er van verpest door één klant: de Ameri-kaanse overheid. Droon-fabrikant General Atomics is bedroefd. De droons die dit Amerikaanse bedrijf maakt hebben een slechte naam gekregen doordat ze gebruikt worden voor het moordprogramma van de Amerikaanse overheid. In een brief aan de Britse parlementaire defensiecommissie schrijft het bedrijf dat zijn onbemand vliegende producten tot heel wat meer en veel menslievender taken in staat zijn dan het afmaken van door de CIA als terroristen bestempelde individuen. In het algemeen zouden de droons voor ‘vredelievende’ doeleinden worden gebruikt zoals hulp bij overstromingen, bosbranden of extreme weersomstandigheden.

Beetje eigen schuld, natuurlijk. Als je vredelievende oogmerken hebt, dan zadel je je producten niet op met krijgshaftige namen als Reaper (man met de zeis, de dood) en Predator (roofdier). En voorlopig is het bedrijf er niet vies van die oorlogzuchtige droons aan de Amerikaanse overheid te verkopen. Volgens het bedrijf zouden we het over afstandbestuurde vliegtuigen moeten hebben (av’s of RPA’s in Engelse afko).
De Britse luchtmacht heeft 10 Reapers in gebruik. Die worden wel degelijk voor militaire doeleinden ingezet(zo’n 400 keer sedert 2007), waarbij slechts een keer twee burgers zijn gedood. Hoera dan toch. Volgens General Atomics zullen droons, die je dus niet zo mag noemen in de toekomst een steeds belangrijker rol spelen.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.