Draadloze pulsgenerator lijkt haargroei te bevorderen

Haargenerator

Voor en na de behandeling met de haargroeipleister (afb: Wng et.al.)

Het schijnt al langer bewezen te zijn dat elektrische pulsjes de haargroei bevorderen. Onderzoekers in de VS hebben nu een pulsgenerator ontwikkeld die zijn energie haalt uit lichaamsbewegingen en in een honkbalpet verwerkt hoofdkaalheid tegen zou kunnen gaan. Het onderzoeksresultaat is verschenen in een ordentelijk wetenschappelijk tijdschrift. De proeven met elektrische ‘pleisters’ zijn gedaan met (kale) muisjes maar ook bij de kalende vader van de hoofdonderzoeker.
Er zijn al allerlei middeltjes op de markt om hoofdkaalheid te bestrijden (dat mensen voor het overgrote deel kaal zijn deert ze kennelijk niet) zoals minoxidillotion, finasteridepillen of haartransplantatie, maar al die methodes hebben zo hun tekortkomingen. Minoxidil werkt niet bij iedereen, finasteride kan je libido en vruchtbaarheid aantasten en een transplantatie is duur en succes niet gegarandeerd.

Het schijnt al lang geleden aannemelijk te zijn gemaakt dat elektrische pulsjes de haargroei bevorderen. Je zit dan wel voor een aantal uren per dag vast aan een generator of een accu.
Om dat probleem te verhelpen bouwden Xudong Wang van de universiteit van Wisconsin-Madison en medeonderzoekers een draadloze ‘pleister’ die elektrische pulsjes genereert. De energie daarvoor komt uit beweging van de persoon/het dier in kwestie en is gebaseerd op het tribo-elektrisch effect (elektriciteit die ontstaat door wrijving). De elektrische pulsjes zouden de aanmaak bevorderen van natuurlijke stoffen die gunstig zijn voor de haargroei, zoals de keratinocytgroeifactor (keratinocyt is een opperhuidcel).

Op de ruggen van kale muisjes verschenen onder de pulspleister na negen dagen 2 mm lange donshaartjes. Met minoxidil en zout bestreken kale delen van de muisjes vertoonden in die tijd haartjes van slechts 1 mm. De ‘elektrische haartjes’ waren ook drie keer dichter gezaaid dan de minoxidilhaartjes. Wang probeerde de pleister ook op zijn vader uit die de laatste jaren kaal werd. “In een maand tijd kreeg hij veel nieuwe haren.”

Honkbalpet

De onderzoekers hebben nu een honkbalpet ontworpen waarmee het hele hoofd weer van haar kan worden voorzien (foto’s graag; as). Wang zegt er wel bij dat het alleen werkt bij mannen en vrouwen die pas onlangs kaal zijn geworden of die nog kalen. De huid verliest na een aantal kale jaren de mogelijkheid om nieuwe haarzakjes aan te maken. Het zou ook geen zin hebben om de pet in bed op te houden, omdat je daar te weinig beweegt en de pulsgenerator op je hoofd niet meer werkt, maar ja, wie gaat er nou met een pet op slapen? Volgens Wang is een paar uur per dag de haargroeipet op je hoofd voldoende om resultaat te krijgen. Ik zou zeggen: houd Amazon.com in de gaten…

Bron: New Scientist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.