HRW: Barrack Obama schiet ernstig te kort

Pussy Riot

Pussy Riot (foto: Wikicommons)

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft ernstige kritiek op de Amerikaanse president Barrack Obama. Hij begon zijn presidentschap met hooggestemde idealen (Yes, we can), maar heeft er niet veel van gebakken. Bij droonaanvallen vallen regelmatig onschuldige slachtoffers en ook de massale afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA spreken niet in Obama’s voordeel, zo laat  HRW in haar niet vrolijk stemmende overzicht over 2013 weten.
De directe bedreiging door terroristen uit landen als Pakistan, Yemen en Somalië zijn op zijn hoogst sporadisch te noemen, maar toch sterven in deze landen burgers door Amerikaanse droons, schrijft de organisatie. Obama weigert, tenminste in het openbaar, verantwoording af te leggen. Nu gebruikt alleen de VS nog die methode, maar dat zal veranderen en dan zal Amerika ongetwijfeld spijt hebben het voorbeeld te hebben gegeven, zo stelt HRW in haar jaarverslag.
Ook de massale onderschepping van telefoon- en internetcommunicatie door de NSA is voor de VS niet iets om trots op te zijn. Met behulp van elektronica wordt het recht op privacy feitelijk om zeep gebracht, vindt de organisatie. De wereldwijde ophef laat de hoop op verandering levend  en de hervormingsvoorstellen zijn een stap in de goede richting, maar onduidelijk is wat daarvan wordt uitgevoerd. Hoogstwaarschijnlijk wist HRW-directeur Kenneth Roth op het moment dat hij die deze tekst schreef nog niet welk slap soepje Obama van die aanbevelingen zou trekken.
Het jaarverslag gaat verder in op mensenrechtenschendingen in te veel landen zoals Syrië,  Centraal-Afrika, EgypteRusland en Turkije. Syrië is een rampgebied, waar maandelijks zo’n 5000 doden vallen, waar gemarteld wordt en willekeurig gebombardeerd. Op diplomatiek terrein gebeurt er volgens Roth veel te weinig. De internationale druk zou veel zwaarder moeten zijn. Met sancties voor banken, wapenembargo’s en het neerleggen van klachten bij het Internationale Strafrechthof zou veel meer bereikt kunnen worden, denkt HRW.
Dat Egypte en Rusland er van langs krijgen van HRW lijkt niet meer dan logisch, maar de organisatie gispt ook de Turkse president Erdogan. Turkije lijkt steeds autocratischer te worden. In het Rusland van Poetin worden de burgerrechten aan banden gelegd. De vrijlating van ex-tycoon Chodorkovski en twee leden van Pussy Riot illustreert volgens HRW alleen maar welke willekeur er in dat land heerst.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.