
De wolf in Nederland eet voornamelijk wild (afb: schermafdruk omslag rapport)
Wolven in Nederland voeden zich voornamelijk met wilde dieren zoals wilde zwijnen, edelherten en reeën. In gebieden zoals Drenthe, waar deze dieren schaars zijn, jagen ze echter ook op vrij rondlopend vee dat wordt gebruikt voor natuurbehoud, zo blijkt uit nieuw onderzoek naar het voedingsgedrag van wolven (via hun poep) in het hele land.
Het onderzoek, uitgevoerd door het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden, Stichting Leo, de Universiteit Antwerpen en de Nederlandse Zoogdiervereniging, geeft een gedetailleerd beeld van het dieet van de wolven in 2023. Op de Veluwe waren wilde zwijnen (aangetroffen in 62% van de poepmonsters), reeën (56%) en edelherten (32%) de belangrijkste prooisoorten. Wolven in Drenthe, waar reeën vrijwel de enige aanwezige wilde hoefdieren zijn, voedden zich met reeën (63% van de monsters), maar ook met runderen (43%) en schapen (10%).
In 2023 werden in totaal 735 wolvenpoepmonsters geanalyseerd. De onderzoekers combineerden DNA-analyse met microscopisch onderzoek van haren, botfragmenten en andere prooiresten in wolvenpoep. Hun bevindingen laten een aanzienlijke regionale en seizoensvariatie in het dieet van de wolven zien. Tussen april en juni, wanneer wolven en hoefdieren jongen grootbrengen, neemt de consumptie van jonge wilde zwijnen en hertenkalfjes toe.
“De variatie in dieet per regio en seizoen laat zien dat wolven opportunistische dieren zijn met een hoge mate van aanpassingsvermogen”, zegt Kevin Groen, onderzoeker aan de Universiteit Leiden. “Er waren ook regionale verschillen in de hoeveelheid schapen in hun dieet. In de wolvengebieden op de Veluwe was dit 5%, vergeleken met 10% in Drenthe.” Dit zijn relatief kleine percentages vergeleken met het aandeel reeën en runderen.
Opvallend
Een opvallende bevinding is het relatief hoge aandeel van natuurreservaten in het dieet van de wolven in Drenthe. In deze regio’s zijn er minder wilde hoefdieren vanwege een ‘nulpopulatiebeleid’ voor edelherten, damherten en wilde zwijnen, wat betekent dat deze soorten daar vrijwel afwezig zijn.
Het onderzoek suggereert dat veel van het gegeten vee afkomstig is van kuddes die worden gebruikt voor natuurbeheer, zoals de Galloway- en Sayaguesa-rassen, die vrij grazen in natuurgebieden. Deze kuddes hebben lange tijd zonder natuurlijke vijanden bestaan, waardoor ze – met name hun kalveren – kwetsbaarder zijn. De analyse van wolvenpoep laat niet zien of de wolven de dieren zelf hebben gedood hebben of dat ze kadavers van natuurlijk gestorven runderen hebben opgegeten.
Het onderzoek naar de voedingsgewoonten van wolven in Nederland maakt deel uit van een lopend onderzoek dat ten minste tot eind 2025 loopt. De bevindingen zijn bedoeld om het maatschappelijk debat te voeden en bij te dragen aan effectiever beleid ten aanzien van wolven in Nederland.
Dit is de eerste keer dat objectieve gegevens over het dieet van wolven in Nederland beschikbaar zijn. Onderzoekers hopen dat deze informatie bijdraagt aan de inspanningen om vreedzame samenleving van mensen en wolven mogelijk te maken.
Bron: phys.org