Man kan weer lopen door zenuwoperatie

De Bulgaar Darek Fidyka was volledig verlamd vanaf zijn middel. Na de zenuwtransplantatie kan hij weer lopen met behulp van een loopgeraamte (foto: BBC/PA)

De Bulgaar Darek Fidyka was volledig verlamd vanaf zijn middel. Na de zenuwtransplantatie kan hij weer lopen met behulp van een loopgeraamte (foto: BBC/PA)

Door zenuwen elders uit het lichaam van een patiënt, de Bulgaar Darek Fidyka, te implanteren in het beschadigde ruggenmerg, vergezeld van zenuwherstellende cellen uit zijn neus, is de tot de operatie verlamde patiënt weer in staat te lopen met behulp van een loopgeraamte. De operatie zou ook andere patiënten kunnen helpen met een verlamming die een gevolg is van de beschadiging van het ruggenmerg, zo verwachten de onderzoekers die de techniek hebben ontwikkeld. De 38-jarige Fidyka, die vier jaar geleden verlamd raakte, zou de eerste zijn waar zo’n operatie zou zijn gelukt.De operatie werd uitgevoerd door Pawel Tabakow van de universiteit van Breslau. De Poolse chirurgen gebruikten zenuwondersteunende cellen uit de neus van de patiënt, om, bij wijze van spreken, ruim baan te maken voor de zenuwen. Die in kweek vermeerdere cellen werden boven en onder de beschadigde plek in het ruggemerg ingespoten. Die cellen repareren normaal gesproken de beschadigde zenuwcellen in ons reukorgaan. Op de beschadigde plek bleken ze de beschadigde zenuwen weer aan elkaar te laten groeien, iets dat tot voor kort voor onmogelijk werd gehouden. Vervolgens werden zenuwcellen uit de enkel van Fidyka gebruikt om het gat te overbruggen.
Onderzoeker Geoffrey Raisman van het University College London, die de gebruikte techniek mede heeft ontwikkeld, stelde dat de operatie een ‘doorbraak’ is. “We denken dat als de techniek verder ontwikkeld wordt dat een grote verandering betekent voor mensen met een ruggenmergbeschadiging, die tot nog toe geen enkele uitzicht op verbetering hadden.” Raisman verwacht dat er nog minstens drie patiënten in Polen zullen worden geopereerd, tenminste als er voldoende geld is. “De patiënt kan zich nu zelfstandig bewegen en aan de linkerkant zijn de beenspieren zich aan het herstellen. Hij beweegt zich met een loopgeraamte en kan een deel van zijn normale leven weer oppakken, inclusief autorijden. Hij danst niet, maar hij is wel opgetogen.” De resultaten van het onderzoek zullen wereldwijd bekend gemaakt worden aan andere onderzoekers, zo belooft David Nicholls van de Britse Nicholls Spinal Injury Foundation, medefinancier van het ruggenmergonderzoek. Nicholls heeft zelf een zoon die sedert 2003 verlamd is.

Raisman zei nooit te hebben geloofd in het ‘dogma’ dat het centrale zenuwgestel beschadigde zenuwen niet kan repareren. “Zenuwvezels proberen zich de hele tijd te repareren. Er zijn daarbij alleen twee problemen: de barrières die gevormd worden door littekenweefsel en het gat in de verbinding. Daarom moet je eerst het litteken openen en je moet een kanaal creëren dat de herstellende zenuwen begeleidt.” Volgens de onderzoeker kan deze operatietechniek miljoenen mensen helpen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.