Een vlijmscherp mes van… hout?

Houten mes

Binnen kort houten messen naast ons bord (afb: univ van Maryland)

Vlijmscherpe messen zijn van (geharde) metalen. O ja? Nu stellen onderzoekers vlijmscherpe messen te hebben gemaakt van (gehard) hout. Met hun hardingsmethode zou het hout drie keer scherper zijn dan een mes van roestvast staal.
Staal of misschien aardwerk, maar hout lijkt geen materiaal om messen van te maken (hooguit de grepen). Beide eerste materialen hebben een vuur- en of ovenbehandeling nodig voor ze voor deze functie geschikt zijn. “Het (houten;as) mes glijdt door middelbakken biefstuk als een gewoon mes”, zegt Teng Li van de universiteit van Maryland. Het houten mes kan worden afgewassen en zou een goed alternatief zijn voor stalen en keramische messen.
Met de hardingsmethode kan hout ook gebruikt worden voor spijkers, met als grote voordeel dat ze niet roesten. Wellicht dat het materiaal ook kan dienen als krasvast vloermateriaal, stelt Li.
Li: “Cellulose is het belangrijkste bestanddeel van hout. Dat heeft een grotere sterkte/dichtheidsverhouding dan de meeste materialen zoals keramische, metalen of kunststoffen. We gebruiken van hout maar een klein deel van de mogelijkheden.” Naast cellulose (40 tot 550%) bevat hout ook hemicellulose en lignine, die fungeren als ‘lijm’.

Om hout te harden dien je de zwakkere componenten te verwijderen zonder de cellulosestructuur te vernielen. “Dat is een proces in twee stappen”, zegt de onderzoeker. “In de eerste stap verwijderen lignine deels. In de tweede stap warmpersen we het hout om het te verdichten en het water te verwijderen.”
Na die harding wordt hout in de gewenste vorm gesneden en bestreken met minerale olie om duurzaamheid te vergroten. Hout trekt water aan. Dat wordt door de olie tegengegaan en daardoor blijft het mes ook scherp, ook na te zijn afgewassen.

Energiezuinig

Het hardingsproces lijkt een belofte te zijn wat betreft energieverbruik en milieubelasting. In de eerste stap wordt het hout op 100°C gebracht in een bad met chemicaliën. Die kunnen in principe worden hergebruikt. De productie van staal en zeker van keramische materialen vereisen veel hogere temperaturen en zouden qua milieubelasting er ook minder goed uitspringen, maar de onderzoekers erkennen dat dit nog beter onderzocht moet worden.
Li: “In onze keuken gebruiken we al heel lang hout. Deze messen kunnen vele malen gebruikt worden, je kunt ze slijpen en dergelijke.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.