Apneu zou kunnen leiden tot gehoorverlies

Apneumasker

Een apneumasker

Onderzoek onder zo’n 14000 proefpersonen, zou aannemelijk hebben gemaakt dat de slaapstoornis apneu zou kunnen leiden tot gehoorverlies. “In onze studie vonden we dat apneu verband houdt met gehoorverlies, zowel in de hoge als in de lage tonen”, zegt onderzoeker Amit Chopra van het medisch centrum Albany (NY). De resultaten van de studie werden gepresenteerd op de jaarbijeenkomst van de Amerikaanse thoraxvereniging.
Van de proefpersonen werd het aantal keren geheel of gedeeltelijk stoppen van de ademtocht gemeten. Bij mensen met apneu komt dat meer dan 15 keer per uur voor. Ook werd het gehoor getest op gevoeligheid voor een reeks tonen bij een drempel van 25 dB. Van de proefpersonen hadden zo’n 10% last van apneu (> 15 x). Bijna 20% hadden een slechter gehoor bij de hoge tonen, 1,5% bij de lage. Mensen met ademproblemen bleken een 30% grotere kans te hebben op problemen bij het horen van hoge tonen, bij lage tonen was dat risico zelfs 90% hoger dan bij mensen zonder apneu. De resultaten zijn geschoond voor zaken als leeftijd, geslacht, achtergrond e.d. Alle proefpersonen behoorden overigens tot de Latijnsamerikaanse bevolkingsgroepen. De onderzoekers geven zelf aan dat ze niet hebben kunnen corrigeren voor de gevolgen van apneubehandeling, hoewel weinig proefpersonen zo’n behandeling ondergingen.
“Mensen met apneu hebben toch al een verhoogd risico op, bijvoorbeeld, hart- en vaatziektes en diabetes en, naar nu blijkt, ook op gehoorverlies”, zegt Chopra. “Waarom dat zo is moet nog onderzocht worden. Het zou iets te maken kunnen hebben met de bloedtoevoer naar het slakkenhuis in het oor.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.