Eindelijk weten we waarom spinnendraden zo sterk zijn

De natuur stelt ons steeds weer voor verrassingen. Het blijft een gemeenplaats, maar daarom niet minder waar. Om daar achter te komen hebben de onderzoekers de zaak nu eens met een atoomkrachtmicroscoop bekeken. Een draad van een spinnenweb is vijf keer zo sterk als staal.
Ze zagen daarmee dat elke streng waaruit de draden bestaan, duizend keer dunner dan een menselijke haar, weer bestaat uit duizenden nanostrengen (20 nm in doorsnede). Elke draad bestaat bestaat uit geheel parallele nanostrengen van zo’n duizendste mm lengte.
Dat idee is niet nieuw, maar tot nu toe was daar geen bewijs voor gevonden. De onderzoekers bekeken de spinnendraden van de vioolspin. Die spinnen maken geen, zoals de meeste, ronde draden maar platte. Die zijn wat makkelijker te bestuderen.

Speciale techniek

De vioolspin versterkt de draden met een soort lustechniek (zou op het filmpje te zien moeten zijn). Op de een of andere manier spint het diertje zo’n twintig microlusjes in elke mm draad. Dat zou de draad sterker maken en voorkomen dat ie breekt.
Niet alle spinnen werken op dezelfde manier, maar de onderzoekers denken toch dat hun onderzoek een ingang is naar de bestudering van spinnendraden van andere soorten. Ze denken dat die kennis kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen.
Vooralsnog is men er nog steeds niet goed in geslaagd de kunstjes van de spin na te bootsen.

: zo’n draad bestaat uit duizenden parallele nandodraadjesBron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.