Bacteriedodend eiwit mogelijk heilzaam bij suikerziekte

Alvleeskliercellen. CAMP (groen) en inuline (rood) worden in dezelfde cellen aangemaakt (geel is een overlap van beide, blauw DNA) (afb: univ. van Ottawa)

Alvleeskliercellen. CAMP (rood) en inuline (groen) worden in dezelfde cellen aangemaakt (geel is een overlap van beide, blauw DNA) (afb: univ. van Ottawa)

Waarom zou een bacteriedodend eiwit, dat, normaal gesproken, geen nut heeft in delen van het lichaam die niet met bacteriën te maken hebben, zoals de alvleesklier, daar voorkomen, vroegen onderzoekers van de universiteit van Ottawa zich af. Het bleek hun dat dat eiwit de alvleesklier helpt bij de insulineproductie. Een opmerkelijk resultaat dat soelaas zou kunnen bieden aan de rond 400 miljoen aardbewoners met suikerziekte type 1.

Suikerziekte type 1 is een autoimmuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem zich tegen de insulineproducerende cellen in de alvleeskliercellen keert. Hoe dat komt is nog steeds onduidelijk, maar het idee is dat de ziekte te maken heeft met erfelijkheid, voeding, bacteriën en virussen. Onderzoeker Fraser Scott vermoedde op basis van eerder onderzoek dat het eiwit antimicrobiëel cathelicidinepeptide (CAMP) een rol speelt bij de ziekte. Scott: “We zoeken in diverse delen van het lichaam naar dit bacteriedodende eiwit en, zoals te verwachten viel, vonden we er veel van in de darmen. We vonden het eiwit echter ook in de alvleesklier, wat opmerkelijk is, omdat dat orgaan niet blootgesteld wordt aan bacteriën.”
De onderzoekers probeerden er achter te komen wat het eiwit daar uitvreet en of het misschien iets met suikerziekte uit te staan heeft. Ze vonden dat CAMP door dezelfde cellen wordt geproduceerd als de cellen die in muizen, ratten en mensen insuline produceren. In een celkweek behandelden ze vervolgens insulinecellen met het eiwit. Daardoor bleek de insulineproductie te verdubbelen. Als ze ratten, die vatbaar waren voor suikerziekte, behandelden met CAMP, dan herstelde de alvleesklier zich en werd de darmflora gezonder voor de gastheer. Ook produceerden de alvleeskliercellen van de suikerzieke ratten minder CAMP dan bij gezonde ratten. Scott: “We hebben nog niet alle antwoorden, maar het lijkt er op dat een nieuw type behandeling van suikerziekte type 1 en 2 tot de mogelijkheden behoort.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.