Neus onderscheidt biljoen geuren

Leslie Voshall

Leslie Voshall

De menselijke neus wordt niet als een bijzonder instrument gezien, maar volgens een onderzoek van de Amerikaanse Rockefeller-universiteit, onderscheidt dat kennelijk onderschatte orgaan zo’n 1 biljoen (1 000 000 000 000) verschillende geuren. Tot op heden waren wetenschappers er van overtuigd dat mensen niet meer dan 10 000 geuren konden onderscheiden.

Onze neus heeft zo’n 400 verschillende geursensoren. Bijna 90 jaar geleden werd vastgesteld dat we daarmee zo’n 10 000 verschillende geuren kunnen onderscheiden. De onderzoekers gebruikten bij hun experimenten 128 verschillende geurmoleculen die in groepjes van 10, 20 of 30 naar willekeur werden gemengd. De 26 proefpersonen werd gevraagd verschillen tussen drie geurmonsters aan te geven, waarvan er twee gelijk waren. Op basis van de uitkomsten berekenden ze dat de menselijke neus zo’n biljoen verschillende geuren kan onderscheiden.

De kennis over hoe we ruiken was gebaseerd op weinig meer dan een broodje aap-verhaal, zegt onderzoekster Leslie Voshall. “Mensen denken dat dieren beter kunnen ruiken, maar mensen zijn er zelf verbazingwekkend goed in.” Sommige dieren zijn daar inderdaad beter in, maar mensen moeten niet onderschat worden. Volgens de onderzoekster gebruiken we maar een kleine deel van ons reukvermogen.  “Hoe goed we ook kunnen ruiken, zelfs de ervarenste geurdeskundigen kunnen niet meer dan drie geuren uit een mengsel halen, ondanks wat wijnschrijvers ons willen doen geloven”, zegt experimenteel bioloog Charles Spence van de universiteit van Oxford in een commentaar.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.