Orale seks verantwoordelijk voor stijging keelkankergevallen

Het aantal gevallen van keelkanker veroorzaakt door het humaan papillo

Humane papilloomvirus

Hpv is verantwoordelijk voor het ontstaan van baarmoederhalskanker, maar kennelijk ook keelkanker

virus Het aantal gevallen van keelkanker veroorzaakt door het humaan papilloomvirus (hpv) blijft toenemen. Jaarlijks zijn er in België 688 nieuwe gevallen van mondkeelholtekanker, waarvan 512 bij mannen. Ongeveer 1 op de 4 daarvan is te wijten aan hpv. Dat stelt Vaccine Academy, een initiatief van het farmabedrijf MSD Belgium, in een persbericht naar aanleiding van de Europese Vaccinatieweek.

Hpv is vooral bekend omdat het baarmoederhalskanker veroorzaakt, maar het ligt ook aan de basis van bepaalde keelkankers. Dat is hoogstwaarschijnlijk vooral een gevolg van orale seks, aldus de Vaccine Academy. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de ontwikkeling van het seksuele gedrag verantwoordelijk voor de verspreiding van het humaan papilloomvirus. De risico’s nemen toe als de eerste seksuele contacten op jonge leeftijd zijn en in het geval van meerdere seksuele partners, bij orale seks of immuniteitsziekten.
“Terwijl de link tussen het papillomavirus en baarmoederhalskanker bij de bevolking en de zorgverleners goed gekend is, blijft die tussen het papillomavirus en keelkankers nog grotendeels ongekend”, zegt Vincent Vander Poorten, NKO-arts aan het UZ Leuven, in het communiqué. “Hoewel het aantal kankers als gevolg van roken en alcohol daalt, dankzij talrijke preventiecampagnes, neemt het aantal HPV-keelkankergevallen toe. HPV-keelkanker zou in de nabije tien tot vijftien jaar baarmoederhalskanker kunnen overtreffen.”

Inenten

Sandra Nuyts, hoogleraar aan de KU Leuven en gespecialiseerd in hoofd-, hals- en schildklieroncologie, pleit ervoor om ook jongens te vaccineren met het HPV-vaccin. “Op dit moment wordt het vaccin voor meisjes in ons land al terugbetaald en ligt de dekkingsgraad in Vlaanderen dan ook rond 90%, maar jongens worden nog niet gevaccineerd ondanks de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.” Of die inenting ook werkt ter voorkoming van keelkanker is overigens nog onzeker.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.