Coca-Cola wereldkampioen kunststofvervuiler

Kunststofafval

Coca Cola-flessen die wel zouden worden gerecyleerd (wat dat ook moge betekenen (afb: le Monde)

Volgens de organisatie Break Free From Plastic is Coca Cola het bedrijf dat de meeste kunststofafval veroorzaakt, voor PepsiCo en Unilever.Elk jaar stuurt Break Free From Plastic vrijwilligers de wereld over om kunststofafval te verzamelen op plaatsen waar mensen veel komen zoals stranden, parken, straten e.d. Het gaat de organisatie niet alleen om het afval, maar ook om waar dat van afkomstig is. Dat levert elke jaar weer een afvalkampioen op. Coca-Cola fungeert daarbij meestal in de bovenste regionen. Dit jaar staat het bedrijf (weer) bovenaan.
Ruim 11 000 vrijwilligers verzamelden dit jaar in 45 landen 330 493 stukken kunststofafval. Van dik de helft daarvan (58%) was de fabrikant bekend. 19 826 stukken kunststofrotzooi die verzameld zijn waren afkomstig van Coca-Cola.

‘Milieubewust’

Het ‘blije merk’ geeft op internet zelf hoog op van zijn eigen milieubewustheid. Het bedrijf zou uiterlijk in 2025 alle emballage willen inzamelen, zodat die troep niet eindigt in de oceaan. Volgens de BFFP lijkt het er niet op dat dat ooit zal lukken.
De situatie zou alleen maar slechter zijn geworden. In 2018, het eerste jaar dat deze treurlijst werd gepubliceerd, werden 9216 weggeworpen kunststofvoorwerpen van Coca Cola verzameld. In 2019 11 732 en in 2020 13 834.
PepsiCo was tweede met 8231 ‘gevonden voorwerpen’, en Unilever derde met 6079. Het is voor het eerst dat Unilever op die lijst prijkt. Ook dat bedrijf vindt van zichzelf goed bezig te zijn. Het heeft zichzelf aangesloten bij de club van klimaatpartners voor de COP26, volgens BFFP een zeer wrange grap.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.