Weer (?) methode kanker vroegtijdig te ontdekken

Detectie kankercellen in bloedmonster

a) Rode bloedlichaampjes worden verwijderd en de gebiotineerde antilichamen (de Y’s) toegevoegd
b) Biotine met de aangehechte kankercellen hecht aan de microstructuur
c) De cellen kunnen afzonderlijk worden bestudeerd (afb: Nature/Jill Enders)

Onderzoekers van het KIT in Karlsruhe (D) en van het centrum voor nanotechnologie van de universiteit van Münster (D) schijnen een methode voor kankerdetectie ontwikkeld te hebben waarmee kankercellen in bloedmonsters in een vroegtijdig stadium kan worden ontdekt. We praten dan over 1 kankercel op 1 miljoen andere cellen. Er wordt al gewerkt aan een prototype voor gebruik in ziekenhuizen. Onlangs ontwikkelden Zweden ook al een methode voor kankerdetectie in het bloed.
Het ontdekken van kankercellen in bloed in een vroeg stadium is heel moeilijk omdat de concentraties heel laag zijn”, zegt onderzoeker Harald Fuchs van de universiteit van Münster. “We zoeken de naald in een hooiberg.” Toch schijnen de onderzoekers er in geslaagd te zijn die klus te klaren door die eenzame kankercellen te isoleren. De methode zou ook kunnen worden gebruikt als het isoleren van enkele cellen in lichaamsvloeistoffen een punt is.
Het belangrijkste onderdeel van de methode is een ‘microraster’. Met behulp van lithografische techniek wordt het oppervlak daarvan voorzien van een microcopische structuur van kunststof. De gezochte cellen hechten zich aan dat oppervlak. Terwijl de tumorcellen hechten volgens het sleutel/slot-principe, worden de andere cellen gewoon weggespoeld. Om te voorkomen dat voor elke toepassing een nieuw micro-oppervlak moet worden gemaakt, worden alle doelcellen voorzien van een algemene sleutel: de vitamine biotine (B8 of H) of eigenlijk is het een gebiotineerd antilichaam. Dat koppelt de kankercel aan de microstructuur. Al eerder zijn de rode bloedlichaampjes uit het monster verwijderd. Vervolgens wordt het plasma gespoeld met die antilichamen. Harald Fuchs: “Ons systeem is nog in ontwikkeling, maar het doet het nu al beter dan bekende standaardmethoden.” De onderzoekers werken nu aan een systeem dat zou kunnen worden gebruikt in een ziekenhuis.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.