Brood breekt Grote HadronBotser

BotsgevaarIk ben geen deeltjesvolger, maar ik wist wel dat de de Grote HadronBotser van CERN in Zwitserland wat probleempjes had met de apparatuur. Die schijnen te zijn opgelost en we kunnen er weer lustig op los botsen daar onder de Alpen. PhysicsWorld onthulde echter onlangs in een jaaroverzicht van bizarre voorvallen, dat ook een stuk stokbrood de hele peperdure machinerie kan lamleggen. In november schijnt een vogel of een vliegtuigpassagier (?) een stuk stuk brood te hebben laten vallen, zo was de eerste speculatie. Dat kwam precies op een ‘reel’ (een koperstaaf om de warmte af te voeren) terecht. Daardoor ontstond er kortsluiting in het koelsysteem, een van de acht die nodig zijn om de Grote Botser op 1,9 K te houden. Nadat het stuk brood verwijderd was koelde het systeem weer af tot 2,4 K.
Een woordvoerder van CERN ontkende later dat een vogel de boosdoener zou kunnen zijn geweest, maar er werden wel degelijk veren en brood op de ‘plaats delict’ gevonden. Het mysterie duurt voort, aldus PhysicsWorld.
Overigens had John Oliver aan de hand van de Amerikaanse Hadron-vrezer Walter Wagner in het programma The Daily Show van 30 april 2009 al aangetoond dat de Grote HadronBotser met een kans van 50% de wereld kan vernietigen. Briljante kansberekening van Walter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.