Beetje straling blijkt niet zo slecht te zijn, integendeel

RadioactiviteitHet lijkt er op dat een kleine beetje radioactiviteit helemaal niet zo slecht voor een mens is. Sterker nog: een beetje straling zou ervoor zorgen dat mensen langer leven en minder vaak kanker krijgen, ontdekten onderzoekers van de Ben-Goerionuniversiteit in Israël (dat overigens al in januari is gepubliceerd).
De gemiddelde levensverwachting  van mensen die jaarlijks blootstaan  aan 1,8 millisievert leven gemiddeld 2,5 jaar langer dan mensen in een omgeving met een lagere stralingsintensiteit. De onderzoekers maten het stralingspeil in ruim drieduizend Amerikaanse districten en vergeleken de levensduur en het voorkomen van kanker van de bewoners.
Niet alleen lag de gemiddelde levensduur in die radioactieve gebieden hoger, maar ook bleek het aantal gevallen van kanker (long-, alvleesklier- en darmkanker) lager.

Natuurlijke straling komt van straling van radioactieve stoffen in rotsen e.d., maar ook uit de ruimte. De algemeen aangehangen gedacht is dat radioactiviteit altijd gevaarlijk is, hoe gering ook. Het is overduidelijk dat sterke straling verwoestend is voor onze gezondheid. Volgens de onderzoekers kan redelijkerwijs worden aangenomen dat de toelaatbaar geachte grens ruim boven de gemiddelde natuurlijke radioactiviteit in de Verenigde Staten ligt (2,27 mSv / jaar).  Ik vraag me overigens wel af hoe goed dit is gemeten. Vooral in de VS verkassen mensen nogal eens. Ik ga er maar even van uit dat dat is verdiscontonteerd, maar ik weet niet of dat ook zo is (ik kan het artikel alleen tegen betaling lezen).

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.