NASA beschiet meteoriet om die van koers te veranderen

Meteorietregen gezien vanuit de ruimte

Meteorietregen gezien vanuit de ruimte (1997). Er komen regelmatig kleine meteorieten op aarde terecht (afb: WikiMedia Commons)

De NASA heeft met een raket een meteoriet beschoten om de baan van dat hemellichaam te veranderen. Het zou een generale repetitie voor het van baan veranderen van grotere meteorieten die dreigen op aarde te storten. Later meldt de NASA dat de proef een succes is geweest. De baan van de meteoriet zou door de inslag van baan zijn veranderd.
De geplande ontmoeting met de verder ongevaarlijke meteoriet vond plaats op ruim 11 miljoen km van de aarde. De raket Dart boorde zich met een snelheid van 22 500 km/u in de meteoriet. Naast een hoop (extra) ruimtepuin levert de ontmoeting hopelijk een koerswisseling op.
Voorlopig is nog niet bekend of en zo ja hoe die koers is gewijzigd. De uitkomst van dat onderzoek zal nog maanden op zich laten wachten. De operatie, die 325 miljoen dollar/euro heeft gekost, was de eerste in zijn soort. Bij de NASA zijn ze er nu al van overtuigd dat het experiment geslaagd is.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.