Houtkap in Amazonegebied gaat onverdroten door

Amazone-gebiedIn het Amazonegebied is in een jaar tijd 7900 km2 aan bos gekapt. Het is de verwachting dat met de nieuwe president die houtkap er allesbehalve zal verminderen. Oorzaak is de immer groeiende expansiedrift van de Braziliaanse landbouw.In Brazilië worden jaarlijks duizenden vierkante kilometers regenwoud vernietigd. Dit jaar is de houtkap de grootste sedert 2008. Volgens opgave van het Braziliaanse ministerie van milieu zou er tussen augustus 2017 en juli 2018 7900 km2 regenwoud zijn verdwenen, een oppervlakte van meer dan een miljoen voetbalvelden.
In vergelijking met het voorgaande jaar is de houtkap met 13% toegenomen. Volgens milieuminister Edson Duarte is dat vooral gebeurd door illegale houtkap en de groeiende georganiseerde misdaad. De overheid zou er harder aan moeten trekken om dat te voorkomen.
Het meeste bos is verdwenen in de deelstaten Pará en Mato Grosso. Mato Grosso is de graanschuur van Brazilië. Het bos zou daar hebben moeten wijken voor de landbouw, kennelijk illegaal.
Het regenwoud in het Amazonegebied is de grootste ter wereld. Het merendeel daarvan ligt in Brazilië. De nieuwe president Jair Bolsonaro zei tijdens zijn verkiezingscampagne dat er een weg dwars door het Amazonegebied moest worden aangelegd. Hij wil bovendien het ministerie voor landbouw en voor milieu samenvoegen. Minister Duarte is daartegen. Kritici vrezen dat de samenvoeging ten koste zal gaan van het resterende regenwoud.

Gedaald

De vorige twaalf maanden was de houtkap ten opzichte van de periode daarvoor nog gedaald met 16%, maar dan spreken we nog altijd over 7000 km2 (ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlak van ongeveer 40 000 km2). In 2012 bedroeg de houtkap ‘slechts’ 4500 km2.
In 2004 nam de Braziliaanse regering de strijd tegen de (illegale) houtkap nog serieus. In dat jaar werd een gebied groter dan de helft van Nederland gekapt (27 000 km2).

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.