Met een (dure) prikbril zit je er nooit naast

Prikbril

Reclame voor de prikbril

De Amerikaan-se onderne-ming Evena Medical brengt een bril op de markt waarmee je door de huid de bloedvaten ziet lopen. De brildrager ziet in feite een infraroodbeeld, waarbij de warmere bloedvaten afsteken tegen hun omgeving. Zo’n bril zou verpleegkundigen en andere prikkers helpen bij het vinden van de (juiste) ader. Volgens het bedrijf, maar dat is natuurlijk weinig objectief, zouden prikkers in eenderde van de prikpogingen er naast zitten. Niet prettig voor de patiënt of donor, maar ook niet voor de prikker. Die schaamt zich rot.
De techniek is afkomstige van Epson: Moverio. Epson verkoopt de prikbril ook. De techniek is alsof je door het beeldscherm geen kijkt, noemt het bedrijf dat. Anderen noemen het vermeerderde werkelijkheid: je kunt beeld toevoegen aan de echte wereld. Met die bril kun je ook films in drie dimensies bekijken (beetje dure 3d-bril, overigens).
De prikbril is voor medisch gebruik aangepast. De bril produceert licht in, in dit geval, het nabije infrarood. De brildrager krijgt vervolgens een beeld te zien, waarbij het infrarood is omgezet in zichtbaar licht. Het beeld kan eventueel via draadloze technieken worden doorgestuurd. De ‘kale’ bril van Epson kost 500 dollar (€ 375). Evena Medical noemt geen prijs. De prikbril komt begint volgend jaar op de markt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.