Apple smijt met opslagruimte (maar niet heus)

MacBook arno sApple is een raar bedrijf. Ik werd ooit verliefd op hun computers toen die nog maar een heel klein deeltje van de computerwereld uitmaakten in de jaren 80. Ik heb nog steeds Apples (MacBooks Pro’s), maar mijn voldoening er mee is zowat naar het nulpunt gezakt: weinig opslagruimte, niks meer te vervangen. Nu blijkt Apple ook nog eens te sjoemelen met opslagruimte in dat opzicht dat als je bestanden, bijvoorbeeld foto’s, overbrengt van je iPhone of je iPad naar je Mac je een hoop ruimte kwijt raakt op je harde schijf.

Bij zijn computers en telefoons is Apple niet erg scheutig met opslagruimte. Zo zit er in mijn vorig jaar gekochte MacBook Pro een SSD van 256 GB. Die harde schijven zijn vaak gelijmd op het moederbord en daardoor moeilijk, zeg maar niet, te vervangen. Het lijkt wel of Apple je wil dwingen gebruik te maken van hun opslagwolk iCloud. Ik heb dat nooit gedaan en zal dat ook nooit doen.
Macs zijn niet reparabel, niet aanpasbaar en te krap bemeten. Nu lijkt het dat het ‘ecosysteem’ van de Macs ook verre van koosjer is. Ontwikkelaars van het bestandsbeheerprogramma NeoFinder hebben eens bestanden van iPhone en iPad naar de Mac verhuisd. Door de een of andere vreemde oorzaak bleken die bestanden op de Mac aanzienlijk ‘zwaarder’ geworden te zijn: zo’n 1,5 MB extra, nutteloze informatie. Voor 1000 foto’s heb je het dan gauw over 1,5 GB.

Bewaar origineel

Volgens de onderzoekers gebeurde dat als je de optie uitschakelde ‘bewaar het origineel’. Daardoor worden de bestandsformaten omgezet van .heic van de iPhone in .jpg voor de Mac. Dat geeft die 1,5 MB nutteloze gegevens.
Volgens NeoFinder, die het probleem bij toeval ontdekte, gaat het om een codefout en niet een van gister. Ook in eerdere versies bleek die fout te zitten.

Die gulzigheid doet zich alleen maar voor in het verkeer tussen iPhone of iPad met de Mac en niet met, bijvoorbeeld, een digitaal fototoestel. NeoFinder heeft zijn bevindingen aan Apple gemeld en nu maar afwachten wat de Grote Appel daar aan gaat doen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.