Schepper van de beroemde IBM-pc overleden

IBM 5150

De eerste pc van IBM, ontwikkeld door William Lowe (foto: Wikicommons)

William Lowe, de schepper van de eerste persoonlijke computer (pc) bij IBM, is overleden. Met zijn schepping heeft Lowe een ware revolutie ontketend. In die prehistorie van het digitale tijdperk, we spreken over 1981, werd de computer door velen, ook bij het toen machtige IBM, slechts een rol als nichetoepassing toebedacht. IBM-voorman Thomas Watson sprak in 1943 de memorabele woorden  dat er op de hele wereld maar plaats zou zijn voor vijf, wat toen heette, mainframes. Het is IBM geweest met zijn persoonlijke rekentuig die Microsoft groot heeft gemaakt door voor zijn besturingssysteem voor het uiterst wrakke MS-DOS van Bill Gates en Paul Allen te kiezen. Overigens was Apple IBM voor, maar leidde als computermaker, lange jaren een armzalig leven.
Lowe is 72 jaar geworden. Hij overleed aan hartfalen. Na de middelbare school ging hij in 1962 meteen bij IBM werken als tester van producten. Toen Apple en Commodore eind jaren ’70 met hun microcomputers kwamen, raakte ook IBM, tot dan toe vooral bekend van de mainframes, geïnteresseerd in die markt, maar de reus was weinig flexibel en het project stierf een voortijdige dood. Lowe nam de uitdaging aan om toch zo’n apparaat te ontwikkelen en slaagde, tot verbazing van zijn opdrachtgevers, in een jaar met een ploeg een computer voor thuisgebruik te ontwikkelen, waarbij hij, geheel tegen de bedrijfscultuur in, ook componenten van ‘buiten’ gebruikte. De pc werd geboren op 12 augustus 1981.

William Lowe

William Lowe, de vader van de pc.

De 5150, zoals het rekentuig gedoopt werd, had een microprocessor van Intel (8088) met een kloksnelheid van 4,77 MHz en 16 000 bit werkgeheugen (uitbreidbaar tot 255 kbit) met als besturingssysteem MS-DOS 1.0 van een klein bedrijf dat Micro-Soft heette. Die eerste pc kostte, zonder beeldscherm, 1565 dollar (nu zo’n 3200 euro).
Na drie jaar de pc-divisie van IBM te hebben aangevoerd, verliet Lowe in 1988 IBM en werd bij Xerox lid van de raad van bestuur. In 1991 ging hij naar vliegtuigbouwer  Gulfstream Aerospace.

>Bron: Futura-Sciences

<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.