Jurylid zijn blijkt geestelijk zwaar werk

Assisenhof te Brussel in 1843 (afb: WikiMedia Commons)In België wordt een begin gemaakt met het proces tegen van terrorisme verdachte lieden. Dat wordt nu al hét proces van de eeuw genoemd, maar groot(s) is het zeker. Er is 20 miljoen euro voor uitgetrokken. Gevoelig punt is dat het proces gevoerd wordt voor het assisenhof, waarbij een lekenjury een belangrijke rol heeft. Aan alles schijnt gedacht te worden. Zo hebben juryleden recht op tien gratis sessies bij een (psycho- neem ik aan; as) therapeut, zo lees ik in de Standaard.
Volgens de NRC is de taak van een jurylid bij dit proces ongelooflijk zwaar. Zo zouden de juryleden duizenden vragen met ja of nee moeten beantwoorden en zouden ze afschuwelijke foto’s en filmpjes te zien krijgen. Daarbij mogen ze in principe voor de afloop van het proces niet over de zaak/het proces mogen praten met derden.

Overigens ligt de juryrechtspraak in België onder vuur bij juristen. “Je laat een operatie ook niet uitvoeren door twaalf van straat geplukte leken”, zegt een jurist in de NRC. Het ‘publiek’ lijkt echter de juryrechtspraak op hoge prijs te stellen. Pogingen tot hervorming zijn de laatste jaren nagenoeg alle gestrand, aldus de Nederlandse krant.

Bronnen: De Standaard, NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.