Grove schets genoeg voor beeldzoeksysteem

beeldzoeksysteem

Je hoeft geen professioneel tekenaar te zijn om de gezochte beelden te vinden (afb: univ.v.Bazel)

Teksten opzoeken in een digitaal bestand is akelig eenvoudig. Het is een stuk moeilijker op beelden te zoeken en hoe het met het zoeken op geluiden zit weet ik niet. Voor het zoeken van bepaalde beelden schijnt nu iets te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Bazel (Zwi) hebben een beeldzoeksysteem ontwikkeld waarbij het voldoende is om een vingerschets op een tekentablet te maken van het gezochte. Het systeem is vitrivr gedoopt.

In het digitale tijdperk wordt steeds meer opgeslagen en daardoor wordt het terugzoeken van bepaalde beelden een steeds groter probleem. Je kunt natuurlijk zoeken op teksten die aan foto’s ‘gehangen’ worden zoals bestandsnaam of omschrijving, maar zoek maar eens een plaatje van een loeiende koe. Dat levert weinig bruikbare treffers op.
Daar denken de Zwitserse onderzoekers wat op gevonden te hebben: maak een schets met vinger of potlood op een interactief systeem (tekentablet, interactief papier of telefoon) en vitrivr gaat aan de slag, niet alleen met plaatjes maar ook filmpjes. Voor hun systeem hebben de onderzoekers het begrip gelijkenis stevig opgerekt. Zo kan voor een filmpje voldoende zijn om de richting van een gezochte beweging aan te geven. Ook bepaalde kleuren(combinaties) kunnen tot resultaat leiden. Die ruwe schetsen/anduidingen geven waarschijnlijk te veel zoektreffers, maar door vragen kan het zoekveld verkleind worden. Het systeem zou ook voor zeer grote multimediaverzamelingen geschikt zijn (dat lijkt me logisch).
Vitrivr is vrij toegankelijk voor de internationale wetenschap, zo stellen de Zwitsers. Het wordt al voor diverse toepassingen gebruikt, zoals het zoeken van bepaalde bewegingen in sportvideo’s.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.