Motten zouden op geluiden van planten reageren

Katoenuiltje

Katoenuiltje (afb: WikiMedia Commons)

Prinses Irene von Lippe-Biesterfeld zou met bomen kunnen ‘praten’. Prinses Irene werd door veel mensen als een ‘beetje’ vreemd gezien, de weg kwijt, maar hoe onzinnig is haar ‘vaardigheid’? Er zijn inmiddels onderzoekers dat dieren, in het onderzochte geval motten, reageren op geluiden van planten. Zijn die ook een beetje vreemd?
Planten schijnen geluiden te kunnen maken. Daar reageren dieren, vooral insecten, op zeggen Yossi Yovel van de universiteit van Tel Aviv en collega’s. Zo zouden motten geen eieren op tomatenplanten leggen als die geluiden maakten die geassocieerd worden met stress. Dat zou er op wijzen dat die plant mogelijk ziek is.
Dezelfde onderzoekers hebben een paar jaar geleden als eersten de wereld kond gedaan van de ‘verbale’ uitingen van planten. Mensen horen die geluiden niet, maar veel insecten, vleermuizen en wellicht andere zoogdieren wel.
Onze huidige resultaten suggereren dat vrouwtjes van Spodoptera littoralis (katoenuiltje; as) ultrasone klikken, die doorgaans worden uitgezonden door tomatenplanten die aan droogtestress lijden, detecteren en erop reageren en hun keuze van eiafzetting hierop aanpassen. Deze bevinding opent een heel nieuw scala aan mogelijkheden voor akoestische interacties tussen dieren en planten”, concluderen de onderzoekers.

Allereerste demonstratie

“Dit is de allereerste demonstratie van een dier dat reageert op geluiden die door een plant worden geproduceerd”, aldus Yovel. “Dit is in dit stadium speculatie, maar het zou kunnen dat allerlei dieren beslissingen nemen op basis van de geluiden die ze van planten horen, zoals of ze de plant willen bestuiven, zich erin willen verstoppen of de plant willen opeten.”
De onderzoekers voerden een reeks zorgvuldig gecontroleerde experimenten uit om er zeker van te zijn dat de motten reageerden op het geluid en niet op het uiterlijk van de planten.
Ze gaan nu de geluiden onderzoeken die verschillende planten maken en of andere soorten op basis daarvan beslissingen nemen.

De onderzoekers benadrukken dat planten geen bewustzijn hebben. De geluiden worden geproduceerd door fysieke effecten die worden veroorzaakt door een verandering in hun lokale omstandigheden. Wat de ontdekking van vandaag aantoont, is dat deze geluiden nuttig kunnen zijn voor andere dieren en mogelijk ook voor planten, die deze geluiden kunnen waarnemen (hoe???; as).

Bron: BBC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.