Handen wassen met koud of warm water? Het is om het even

Handen wassen

Koud of warm? Geen verschil! 10 s volstaat.

We wassen onze handen om ziektes buiten de deur te houden, maar dat is vechten tegen de bierkaai. In een mum van tijd zitten onze handen weer vol ‘ongedierte’. Het maakt ook niet uit of we dat doen met koud of warm water, vonden onderzoekers in de VS. Dat scheelt wel in de energierekening.

“Mensen voelen zich prettig bij het wassen van hun handen. Wat betreft het resultaat van die wassing maakt het niet uit of we warm of koud water gebruiken”, zegt //foodsci.rutgers.edu/schaffner/”>Donald Schaffner van de Rutgers-universiteit. De onderzoekers besmetten de handen van hun 21 (!) proefpersonen met een ongevaarlijke bacterie alvorens ze hun handen lieten wassen met water van verschillende temperatuur met verschillende hoeveelheden zeep.
In het persbericht en ook het wetenschappelijke artikel is de hoogste temperatuur 100, maar ik neem aan/hoop dat dat graden Fahrenheit zijn (37°C). Het is toch wel schunnig dat die achterlijke Amerikaanse onderzoekers nog steeds dergelijke niet-ISO-eenheden hanteren, maar goed.
Schaffner vindt het goed nieuws voor energiebespaarders. Bovendien vonden de onderzoekers dat zelfs een wasbeurt van 10 s de bacteriën van de handen verwijderde.

Zeep

Het leek niet uit te maken hoeveel zeep er werd gebruikt. Wel willen de onderzoekers nog gaan uitvogelen hoeveel zeep en van welk type het best schadelijke bacteriën verwijdert. Ik vind het ook wat slordig dat de onderzoekers niet meteen een hele reeks zepen uitgeprobeerd hebben. Publicatiedwang? Nu kunnen ze er binnenkort weer een artikel uitpersen.

Het schijnt, je zult het niet geloven, dat de temperatuurskwestie al een tijdje speelt, zonder dat daar kennelijk onderzoek naar gedaan werd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.