Energiedrankjes mogelijk slecht voor het hart

De geleidingstijden van het hart

De zogeheten geleidingstijden van het hart (afb: Wiki Commons)

Over de gezondheidseffecten van voedsel wordt veel ook als wetenschappelijk betitelde onzin verkondigd. Ik geef dit bericht dus maar voor wat het waard is. Energiedrankjes zouden wel eens slecht voor je hart kunnen zijn, stelden onderzoekers van de universiteit van de Pacifica op een bijeenkomst van de Amerikaanse hartvereniging in Phoenix (VS).

“We vonden dat energiedrankjes het risico op hartritmestoornissen zou kunnen vergroten als die in grote hoeveelheden worden gedronken”, zegt onderzoeker Sachin A Shah. “We wachten op meer gegevens, maar sommige gebruikers zouden voorzichtig moeten zijn.” Volgens medeonderzoeker Phillip Oppenheimer geldt dat vooral voor jongvolwassenen. “Energiedrankjes worden veel geconsumeerd op de universiteiten.”
Het onderzoek werd gedaan bij 27 gezonde vrijwilligers van 18 tot 40 jaar. Ze dronken elk twee blikjes per dag van een goedje dat panax ginseng bevat of een placebo en dat drie weken lang. Het was een dubbelblind onderzoek. Het hartritme en de bloeddruk werd gemeten voor de drankjes werden genuttigd en vier keer gedurende de zes uur er na. De ginsengdrinkers hadden een duidelijke verhoogde neiging tot een abnormaal hartritme (gemeten aan de zogeheten QTc-interval) en een licht hogere bloeddruk. Dat bleef zo tot twee uur na de dronk.
Energiedrankjes worden wel in verband gebracht met onverwachte sterfgevallen. In juni 2014 had een groep gezondheidsactivisten gegevens verzameld van 34 sterfgevallen waarbij energiedrankjes een rol zou hebben gespeeld. Volgens Shah is er meer onderzoek nodig, vooral bij mensen die hartproblemen hebben en hoge bloeddruk.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.